Stabilne cijene nafte poduprle burze

Na europskim burzama u utorak su cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer su se, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte, oporavile dionice u energetskom sektoru. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer pao 1,2 posto. Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 0,50 posto, na 6.064 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,20 posto, na 10.518 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,15 posto, na 4.558 bodova.

Jučer su ti indeksi osjetno pali jer je ulagače zabrinuo neodlučni ishod parlamentarnih izbora u Španjolskoj, što bi moglo usporiti nužne reforme u toj članici eurozone. No, jutros je europske ulagače ohrabrio jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, nakon dva dana uzastopnog oštrog pada, što budi nadu da bi do kraja godine američki indeksi ipak mogli završiti u plusu. Trenutačno je S&P 500 indeks oko 1,5 posto na gubitku u odnosu na početak godine.

Među najvećim su dobitnicama danas dionice naftnih divova, kao što su BP i Royal Dutch Shell, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte. Nakon što je jučer u jednom trenutku cijena barela na londonskom tržištu zaronila na 36,04 dolara, najnižu razinu od srpnja 2004. godine, jutros se kreće oko 36,45 dolara. “Cijene nafte i dalje uvelike utječu na raspoloženje na tržištu dionica, no nisam siguran da će se održati na ovim razinama, s obzirom na zabrinutosti u vezi prekomjerne ponude”, kaže Richard Perry, analitičar u tvrtki Hantec Markets.

I dok su američki S&P 500 i Dow Jones u minusu u odnosu na početak godine, FTSEeurofirst indeks na dobitku je oko 3 posto, ponajviše zahvaljujući usponu u prvoj polovici godine, nakon što je Europska središnja banka (ECB) uvela poticajne programe kupnje obveznica. No, u drugom dijelu godine taj je indeks izgubio velik dio dobitaka zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i pada cijena nafte i sirovina.

You may also like