Stabilna očekivanja hrvatskog gospodarstva

Europska komisija predviđa
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo zadržala su se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca a poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazalo je u četvrtak mjesečno izvješće Europske komisije.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u listopadu iznosio 88,4 boda, skliznuvši za 0,2 boda u odnosu na rujan, kada je na mjesečnoj razini bio smanjen za 2,3 boda. Najviše su u listopadu pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u sektoru maloprodaje, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa za 3,3 boda. Blago je prigušeno raspoloženje industriji i među potrošačima, čiji su indeksi pali 0,6 odnosno 0,3 boda u odnosu na rujan.

Poslovni čelnici u sektoru usluga iskazali su pak nešto veći optimizam nego u rujnu, iskazan u rastu indeksa za 2,2 boda. U rujnu pao je za 4,8 bodova. Poboljšano je i raspoloženje u građevinskom sektoru, čiji je indeks porastao za 1,6 bodova. Poslovni čelnici u Hrvatskoj i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, uz rast indeksa EEI na 99,9 bodova, odnosno za 2,3 boda u odnosu na rujan, kada je porastao za 3,8 bodova, pokazalo je izvješće EK.

Indeksi ESI u EU i eurozoni bili su u listopadu nepromijenjeni u usporedbi s rujnom, nakon pet mjeseci uzastopnog rasta, pokazuje izvješće EK. Na razini EU-a ESI je u listopadu bio nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost u rujnu, zadržavši se na 90 bodova. I u eurozoni njegova je vrijednost bila ista kao i u rujnu, kada je prema revidiranim podacima iznosio 90,9 bodova.

Stagnacija ESI-ja odražava ravnotežu između slabijeg povjerenja u sektoru usluga i među potrošačima i kontinuiranog oporavka očekivanja u sektorima industrije, maloprodaje i graditeljstva, pokazuje izvješće.

Najviše je i u EU i u eurozoni splasnulo povjerenje potrošača, što se očituje u padu odgovarajućih indeksa za po 1,6 bodova. Slijedi sektor usluga, čiji su indeksi bilježili nešto blaži pad, za 0,7 bodova u EU te za 0,6 bodova u eurozoni.

Poboljšana su pak očekivanja u maloprodaji i industriji, uz rast odgovarajućih indeksa za 1,5 odnosno 1,8 bodova. Slijedi graditeljski sektor, s umjereno poboljšanim očekivanjima koja su se očitovala u rastu indeksa za oko jedan bod na oba područja.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) pao je u listopadu, nakon pet mjeseci uzastopnog rasta. U EU je smanjen za 1,2 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u rujnu, na 90,4 boda. U eurozoni je iznosio 89,8 bodova, skliznuvši 1,8 bodova u odnosu na revidiranu rujansku vrijednost.

You may also like

0 comments