Stabilizacija cijena nafte pod pritiskom velike ponude uslijed naglašenih američkih zaliha sirove nafte

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima na razini od 60 dolara pod pritiskom prevelike ponude, naglašene rekordno visokim američkim zalihama sirove nafte.
Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u travnju ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,06 dolara. Na američkom se tržištu barelom za isporuke u ožujku također trgovalo po tek neznatno nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 50,95 dolara. Tržišta su se fokusirala na skok američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 7,7 milijuna barela, na rekordnih 425,6 milijuna barela, prema izvješću američke vlade. U ključnom čvorištu u Cushingu zalihe su dosegnule najvišu razinu u posljednjih šest godina. “S obzirom na ukupnu razinu zaliha od oko 425 milijuna barela i onu u Cushingu oko 46 milijuna barela, sve se više nameće dojam da su cijene znatno iznad 52 dolara za isporuke u travnju u SAD-u osjetno previsoke”, ističu analitičari iz tvrtke Jeffries Futures u bilješci za trgovce.

Ugovori za isporuke u ožujku na američkom tržištu istječu danas. Dok rast zaliha u SAD-u pritišće cijene, smanjenje broja bušotina podupire ih jer signalizira smanjenje ponude. U prošlom je tjednu broj bušotina u SAD-u pao na najnižu razinu od kolovoza 2011. Podaci o broju bušotina za ovaj tjedan bit će objavljeni tijekom dana. “Pretpostavljam da će broj bušotina nastaviti padati i da će to pružiti podršku tržištu”, procjenjuje Tony Nunan, menadžer rizika iz kompanije Mitsubishi.

U Jeffries Futuresu upozoravaju pak da će proći mjeseci prije no što broj bušotina počne utjecati na proizvodnju a očekivanja daljnjeg pada cijenapodupire i povećanje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji. Analitičar Miswin mahesh ističe da bi saudijski izvoz mogao iduće godine dosegnuti razinu od devet milijuna barela dnevno u sklopu nastojanja da sačuvaju tržišni udio. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je referentna cijena barela njezine nafte u četvrtak