Home Energetika Stabilizacija cijena nafte na najnižoj razini u šest mjeseci

Stabilizacija cijena nafte na najnižoj razini u šest mjeseci

by admin

Cijene sirove nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na najnižoj razini u nekih šest mjeseci, odražavajući mješovite podatke iz Kine, uključujući veći uvoz nafte u srpnju i slabije ukupne podatke o trgovinskoj razmjeni.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje na kraju prošlog tjedna i iznosila je 48,42 dolara. Nakratko se spustila i na najnižu razinu u više od šest mjeseci, od 48,24 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 43,69 dolara.

Na početku tjedna tržišta su bila fokusirana na podatke iz Kine, koji su pokazali 4,1-postotni rast uvoza sirove nafte u srpnju u odnosu na prethodni mjesec, ali i 8,3-postotni pad ukupnog izvoza. Zabrinuo je i podatak da su prozivođačke cijene u srpnju bile na najnižoj razini od kraja 2009. “Tržište je više usmjereno na opće kineske podatke koji su vrlo slabi … čini se da gospodarska aktivnost u Kini i dalje usporava”, konstatira Carsten Fritsch, naftni analitičar frankfurtskog Commerzbanka. “To pritišće cijene nafte, unatoč tome što je uvoz nafte bio vrlo jak”, dodaje Fritsch, nagađajući da Kina vjerojatno koristi razdoblje nižih cijena kako bi napunila zalihe.

Početkom kolovoza pojavile su se i naznake posustajanja azijske potražnje za sirovom naftom, pri čemu Olivier Jakob iz švicarske konzultantske kuće Petromatrix izdvaja činjenicu da je supertanker Sea King, koji je u srpnju krenuo u Južnu Koreju s pošiljkom nafte iz Sjevernog mora, sada stacioniran u Europi. S druge strane pak sve ukazuje na kontinuiranu prekomjernu opskrbu, što Reuters podupire podatkom da je za rujan planiran utovar najveće količine nafte u ovoj godini. Analitičari drže da će negativno raspoloženje na tržištu trajati sve dok ponuda ne bude prilagođena potražnji. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 46,95 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts