Home TribinaAnalize Stabilizacija cijena nafte, čeka se odluka OPEC+

Stabilizacija cijena nafte, čeka se odluka OPEC+

by Ivan Brodić

Analiza dana

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara, balansirajući između procjena da američka središnja banka neće žuriti sa spuštanjem kamatnih stopa i nagađanja da će vodeći proizvođači ograničavati opskrbu do sredine godine.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela iznosila je 83,55 dolara,a na američkom 78,58 dolara.

Trgovce su ovog tjedna zabrinuli signali iz američke središnje banke da neće žuriti sa spuštanjem kamatnih stopa i da bi mogli ublažiti uvjete financiranja tek krajem proljeća.

Izvješće ministarstva trgovine pokazalo je da je indeks cijena robe i usluga za osobnu potrošnju, koji Fed smatra pouzdanim pokazateljem inflacije i ključnim faktorom pri odlučivanju o kamatnim stopama, porastao u siječnju istim tempom kao na kraju 2023., signalizirajući tvrdokornu inflaciju.

Novi podaci potvrdili su procjene nekih analitičara da bi Fed mogao odgoditi sniženje kamatnih stopa za tri mjeseca, do lipnja, napominje Reuters.

Središnje banke brojnih velikih zapadnih zemalja podigle su kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, ali skuplje zaduživanje obično koči gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za naftom.

Cijene je u četvrtak zakočilo i izvješće američke vlade koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 4,2 milijuna barela, snažniji no što se očekivalo.

Potporu cijenama pružaju pak nagađanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u ožujku produljiti dogovor o smanjivanju opskrbe.

Cijena nafte je zabilježila drugi uzastopni mjesečni rast u veljači, iako cijene ostaju u uskom opsegu trgovanja. Geopolitičke tenzije, uključujući rat Izraela i Hamasa, doprinijele su nekim od tih dobitaka, ali proširenje opskrbe izvan OPEC-a i stalne zabrinutosti zbog izgleda Kine spriječile su terminske ugovore da se uzdignu. Proizvodna aktivnost u zemlji je ponovo pala prošlog mjeseca, ukazujući na znakove slabe potražnje.

Očekuje se da će OPEC+ produžiti svoja trenutna smanjenja opskrbe u sljedeći kvartal u pokušaju da izbjegne globalni prekomjerni višak i podrži cijene, prema nedavnom istraživanju Bloomberga. Grupa je provela smanjenje od oko dva milijuna barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 20 centi, na 82,02 dolara.

Related Posts