Stabilan rast gospodarstva u zemljama EU, predvode Bugarska i Portugal

Gospodarstvo Europske unije i eurozone u trećem je kvartalu raslo nepromijenjenim tempom na tromjesečnoj i godišnjoj razini, pokazale su u utorak prve procjene Eurostata, čime su potvrdili preliminarne procjene.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) Europske unije u cjelini u trećem je tromjesečju prema tromjesečju ranije porastao za 0,4 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, pokazale su u nove procjene Eurostata, u skladu s preliminarnim procjenama objavljenim krajem listopada.

Među zemljama članicama čijim je podacima EUROSTAT raspolagao, najsnažniji rast imali su bugarsko i portugalsko gospodarstvo, za 0,8 posto. U stopu ih slijede Španjolska, Cipar, Nizozemska i Slovačka, s tromjesečnom stopom rasta od 0,7 posto.

U 19-članom gospodarstvu eurozone aktivnosti su u trećem kvartalu prema prethodna tri mjeseca porasle za 0,3 posto, kao i u prethodnom kvartalu, u skladu s prvom procjenom.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, porasla je mršavih 0,2 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prethodnom kvartalu. Isti tempo rasta zabilježen je u francuskom, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, nakon pada za 0,1 posto u razdoblju od travnja do lipnja.

Talijansko je pak gospodarstvo poraslo 0,3 posto, nakon stagnacije u tromjesečju ranije.

U Velikoj Britaniji, drugom najvećem gospodarstvu EU-a, čiji su građani u lipnju na referendumu odlučili izaći iz Unije, u trećem su kvartalu aktivnosti porasle 0,5 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Za Hrvatsku podaci nisu bili raspoloživi.

EUROSTAT objavljuje i procjene i za najvećeg trgovinskog partnera SAD, prema kojima je rast najvećeg svjetskog gospodarstva u trećem tromjesečju ubrzao na 0,7 posto, s 0,4 posto u prethodnom tromjesečju.

Stabilan rast i na godišnjoj razini 

Na godišnjoj je razini gospodarska aktivnost u 28-članom EU u trećem tromjesečju, kao i u prethodna dva tromjesečja, porasla za 1,8 posto, što je u skladu s preliminarnim procjenama statističkog ureda.

U eurozoni je rast u trećem kvartalu 2016. godine zadržan na 1,6 posto, koliko je iznosio i u prethodnom tromjesečju, te u skladu s preliminarnom procjenom.

Među zemljama članicama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao najviše je poraslo rumunjsko gospodarstvo, za 4,6 posto. Slijede Bugarska, s rastom od 3,5 posto, te Španjolska i Slovačka, čija su gospodarstva porasla za 3,2 posto.

Njemačko gospodarstvo poraslo je za 1,7 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, a talijansko za 0,9 posto.

Velika Britanija imala je pak rast od 2,3 posto na godišnjoj razini, pokazali su podaci Eurostata.

Američko je pak gospodarstvo po izračunima europskog statističkog ureda poraslo u trećem tromjesečju 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U prethodnom je tromjesečju uvećano 1,5 posto.

 (Agencije)

You may also like