St. Nicolaus s Virom dogovorio zajednički nastup za Badel 1862

Slovački St. Nicolaus i Viro tvornica šećera sklopili su sporazum o zajedničkom nastupu u procesu trajnog rješenja poslovne perspektive Badela 1862 putem odabira strateškog partnera, odnosno sudjelovanju u postupku predstečajne nagodbe, kojim će stvoriti potrebne uvjete za ulazak u tu tvrtku, izvijestili su u ponedjeljak iz St Nicolausa.

“Jedini zakonom regulirani proces koji je trenutno u tijeku u Badelu 1862 jest predstečajna nagodba. Upravo zato naš konzorcij želi sudjelovati u tom zakonitom procesu te vjerujemo da ćemo dobiti podršku većine vjerovnika, kao i većinskog vlasnika”, zaključak je predsjednika Uprave Vira Željka Zadre i predsjednika Uprave St. Nicolausa Dušana Haruštiaka koji se prenosi u priopćenju.

St. Nicolaus je iskazao interes za Badel i na pozivu strateškim investitorima u okviru postupka predstečajne nagodbe, koji je Badel raspisao u svibnju ove godine, a na taj se poziv odazvao i Viro, i to kroz tvrtku Oštrc.

Kako se navodi u priopćenju, predsjednik Uprave Vira, smatrajući da je konsolidacija ključna za dugoročni opstanak industrije alkoholnih pića i vina, ističe kako su svoj interes za ulazak u Badel 1862 isakazali već nekoliko puta. “No, sada za to imamo i pravog partnera s kojim ćemo, koristeći sinergijske efekte, zasigurno biti najbolja opcija za budućnost Badela 1862”, Zadrina je izjava koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednik uprave St Nicolausa naglašava da su “ovim korakom stvorili jedinu kariku koja je, očito, nedostajala u njihovoj ponudi”. “Uz naš kapital, znanja i iskustva, bogat portfelj i prisutnost na mnogobrojnim tržištima, od danas imamo i hrvatskog partnera s kojim ćemo, uvjeren sam, uspješno završiti priču ulaska u Badel 1862 te potvrditi da smo bili i jesmo najbolje rješenje za Badel 1862”, ističe Haruštiak.

U priopćenju podsjećaju da je Viro, koji je i vlasnik Dalmacijavina, jedan od najvećih izvoznika u prehrambenoj industriji, a zahvaljujući značajnim ulaganjima tijekom proteklih godina postao je i najmodernija tvornica šećera u Hrvatskoj.

Konsolidirani prihod Viro tvornice šećera, koja je i potpuni vlasnik županjske Sladorane, u 2015. bio je više od 1,5 milijardi kuna.

Interes za Badel 1862 Viro je, kroz tvrtku Oštrc, iskazao u svibnju ove godine odazivom na poziv strateškim investitorima u okviru postupka predstečajne nagodbe, koji je raspisalo društvo Badel 1862, navodi se.

Grupa St Nicolaus je najveći proizvođač na tržištu alkoholnih pića u Slovačkoj kao i značajan igrač u Češkoj i Mađarskoj. Ukupni prihod Grupe iznosi više milijardu eura. Dolazak na hrvatsko tržište stoga je prirodan slijed i prilika za daljnji razvoj regionalne strategije u kojoj Badel 1862 ima posebno mjesto. Proizvodni pogoni St Nicolausa nalaze na lokacijama Liptovský Mikuláš i Leopoldov, dok se strana proizvodnja odvija u mađarskim gradovima Kisvarda i Vásárosnamény.

Tvrtka je ekskluzivni distribucijski partner za razne brandove iz Španjolske, Argentine, Čilea te Kube. Osim prodajne zastupljenost u Češkoj i Mađarskoj, svoje proizvode izvozi i u druge zemlje, od Poljske do Meksika i Indije, maksimalno brine o svojim brandovima, koristeći sinergijske efekte i područja na kojima je prisutan.

Rok za predstečajnu nagodbu nad Badelom 1862 produžen je za 90 dana, a ročište za utvrđivanje tražbina zakazano je za 15. prosinca, objavljeno je prošloga tjedna na Fininim internetskim stranicama.

Predstečajna nagodba nad Badelom nastavljena je 3. studenoga, a dan nakon toga iz Badela su zatražili produljenje roka za dovršetak tog postupka za 90 dana. Obrazložili su to činjenicom da u postupku predstečajne nad Badelom nisu niti utvrđene tražbine vjerovnika te potrebom da se provedu radnje koje je nužno dovršiti unutar zakonskih rokova.

Postupak predstečajne nagodbe nad Badelom započeo je 23. travnja 2013. godine, no, prekinut je nakon tri mjeseca radi provođenja postupka utvrđivanja zlouporabe prava nad Badelom, odnosno utvrđivanja proboja pravne osobnosti.

Uvjeti za nastavak postupak stekli su se početkom studenoga ove godine nakon što su dva rješenja Ministarstva financija o utvrđivanja proboja pravne osobnosti postala pravomoćna. Naime, Porezna uprava provela je postupak utvrđivanja proboja pravne osobnosti, odnosno utvrđivanja zlouporabe prava od strane bivših članova uprave društva Badel 1862 u razdoblju 2010. do 2012. godine te su u navedenom postupku donesena dva rješenja, od kojih je jedno postala izvršno 24. a drugo 25. listopada ove godine, objavili su tada iz Badela, uz najavu da će Uprava intenzivno nastaviti s provedbom svih nužnih aktivnosti u cilju okončanja tog postupka.

Sredinom prošloga tjedna potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić izjavili su da o strateškom partneru Badela 1862 odlučuju vjerovnici u predstečajnoj nagodbi glasovanjem o planu restrukturiranja i svim mjerama koji taj plan uključuje.

“Badel je unutar predstečajne nagodbe dužan izraditi plan restrukturiranja, uključujući eventualni izbor strateškog partnera. Međutim konačnu odluku o mjerama iz plana restrukturiranja donose vjerovnici”, kazala je Dalić.

Dodala je i kako je upoznata s time da Badel namjerava s Meteor grupom izraditi plan restrukturiranja i ponuditi ga vjerovnicima na odlučivanje. Prema njezinim riječima, Ministarstvo je u tom smislu uputilo Badel na izradu efektivnog plana restrukturiranja, koji će omogućiti završetak predstečajne nagodbe, opstojnost društva i očuvanje zaposlenosti. Ako taj plan zahtijeva denominaciju državnih udjela, onda se Badel mora obratiti Ministarstvu državne imovine i CERP-u, kazala je u srijedu, 16. studenoga Dalić.

Đakovačka Meteor grupa u prošlu srijedu je izrazila zadovoljstvo što je odabrana za strateškog partnera Badela 1862 temeljem provedenog javnog poziva te kako joj je prioritet brzo zaključenje predstečajne nagodbe, razduživanje Badela 1862 i započinjanje novog razvojnog ciklusa.

You may also like