Home Ekonomija SSSH od vlade traže reforme i rast životnog standarda

SSSH od vlade traže reforme i rast životnog standarda

by Petar Varat

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je u utorak budućoj Vladi otvoreno pismo u kojem poziva da se, osim na aktualne reforme, usredotoči na ključna pitanja koja će odrediti njezin uspjeh, a to su rast stope zaposlenosti, povećanje životnog standarda i osiguranje kvalitetnih i dostupnih javnih i socijalnih usluga.

“Pozdravljamo inicijative za reformu državne uprave, te povećanje kvalitete upravljanja u javnom sektoru i upravljanja javnim dugom, no to su samo mjere i  instrumenti koji služe rješavanju pitanja zapošljavanja i socijalne politike, pa se moraju  rješavati paralelno sa stvaranjem pretpostavki gospodarskog rasta”, ističe SSSH.
SSSH upozorava da način na koji se dolazi do gospodarskog rasta izravno utječe na kvalitetu radnih mjesta i distribuciju dohotka. “Iako su mnoge reforme, o kojima se trenutno raspravlja, ključni preduvjeti napretka, one same po sebi nisu dovoljne, odnosno ne jamče da će njihov rezultat nužno biti povećanje kvalitete radnih i životnih uvjeta najširih slojeva hrvatskih građana”, smatra SSSH i stoga poziva da se ta pitanja u nastavku pregovora stave u fokus rasprave, kao što je to bilo tijekom predizborne kampanje.
Konkretno, to bi bilo unapređenje provedbe radnog zakonodavstva, kolektivnih ugovora u praksi, konačno suzbijanje neisplate plaća i zloupotrebe atipičnih oblika rada, te jačanje socijalnog dijaloga između sindikata, poslodavaca i Vlade sa ciljem osiguranja uravnoteženog razvoja na korist svih.
Ulaganje u ljude uključujuje kvalitetu radnih mjesta, obrazovanje i cjeloživotno učenje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Unatoč mjestimično nužnim racionalizacijama to se ne smije promatrati kao trošak, već kao investicija koja će pozitivno utjecati kako na životni standard i socijalnu koheziju, tako i na sam gospodarski rast, poručuju iz SSSH-a.

Related Posts