SSSH I SDP o predizbornim platformama

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je nakon sastanka s vodstvom SDP-a na čelu s predsjednikom stranke i premijerom Zoran Milanovićem, kako su se složili da Hrvatska ne može izaći iz krize i povećati BDP bez otvaranja novih radnih mjesta, reindustrijalizacije i povećanje izvoza. Izaslanstvo SSSH susrelo se s izaslanstvom SDP-a u ponedjeljak u okviru ciklusa razgovora koje sa strankama vode kako bi utvrdili razinu kompatibilnosti stranačkih predizbornih programa sa svojom platformom “Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi” i na temelju toga dali članstvu preporuke uoči izbora.

Složili smo se da Hrvatska ne može izaći iz krize i povećati BDP bez otvaranja novih radnih mjesta, reindustrijalizacije, povećanje izvoza i poticanje novih tehnologija, istaknuo je Novosel u izjavi novinarima nakon sastanka. Istaknuo je kako, za razliku od razgovora s drugim strankama, danas nije bilo velikih obećanja nego su razgovarali na realnoj osnovi, odnosno kako nešto provesti.

Dodao je kako su željeli nametnuti teme od životne važnosti za radnike kao što su neisplata plaća, povećanje minimalne plaće, gubitka radnih mjesta, potreba reindustrijalizacije zemlje te da broj novotvorenih radnih mjesta u realnom sektoru bude mjerilo svake buduće vlade. Problem neisplate plaće želimo iskorijeniti u mandatu buduće vlade, iako je puno učinjeno i do sada kroz Stečajni zakon i Zakon o zaštiti radničkih potraživanja, a ima nade da će tako i biti ako zakoni i u praksi profunkcioniraju.

Minimalna plaća od, po nama 3100 kuna netto, mogla bi omogućiti koliko toliko normalan život, rekao je i upozorio kako su plaće u nekim sektorima kao što su tekstilna i drvoprerađivačka industrija, već sada na razini minimalne plaće. Svjesni smo da će, ako ne bude poreznog rasterećenja, povećanje plaća opteretiti poslodavce, no moramo podići standard radnika jer je u samo nekoliko zemalja EU mininalna plaća niža nego u Hrvatskoj. Primjerice u Sloveniji je oko 790, a u Hrvatskoj oko 390 eura, napomenuo je.

Želimo da radno zakonodavstvo i kolektivni ugovori budu provedivi u praksi i da zaštite prava radnika u Hrvatskoj, rekao je i dodao kako žele da se zakonskim prijedlozima potiče kolektivno pregovaranje i radnička participacija. Što se tiče mirovinskog sustava želimo da se ne povećavaju doprinosi za drugi stup i ne smanjenju za prvi, koji mora biti temelj sustava, rekao je i dodao kako SSSH podržava reformu zdravstvenog sustava, ali ne tako da se ‘amerikanizira’.

You may also like