Srednjeeuropske zemlje traže jedinstveni plan za migrante

Europska unija trebala bi utvrditi rezervni plan jačanja granica sve dok Turska i Grčka ne uspijevaju smanjiti broj izbjeglica koje idu prema Uniji, složili su se u utorak češki i slovački premijer.

Češki premijer Bohuslav Sobotka i slovački Robert Fico složili su se da je vrijeme da se utvrdi rezervni plan kontrole granica u slučaju da se val migranata ne uspije kontrolirati u Turskoj ili Grčkoj. “Mora postojati rezervni plan bez obzira ostaje li Grčka u Schengenu. Moramo naći učinkovit način zaštite granice”, rekao je Fico na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bratislavi koja je prenošena na televiziji.

Sobotka je pozvao zemlje Višegradske skupine da se sastanu 15. veljače, tri dana prije summita Europske unije koja bi kao jednu od svojih tema trebala imati i migrantsku krizu. Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska zauzele su čvrsto stajalište o migraciji i u nesuglasicama su sa zapadnim susjedima oko prihvata migranata. Ministri unutarnjih poslova EU-a na sastanku u ponedjeljak pozvali su Europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na do dvije godine, za razliku od uobičajenih šest mjeseci.

Više od 40.000 ljudi stiglo je ove godine u Grčku morskim putem iz Turske. Sobotka kaže da se sada postavlja pitanje je li zapravo Grčka odustala od svojih zadaća. “Moramo izvršiti pritisak na Tursku da ispuni svoj dio obveza prema EU-u. Moramo inzistirati da Grčka, dok je u Schengenu, ispuni svoje zadaće”, naglasio je Sobotka.

You may also like

0 comments