Središnje banke i kiša lansirali cijene roba

Tržište roba ponovno je u defanzivi zbog zabrinutosti za rast kineskog gospodarstva, jakog dolara i značajnih zaliha glavnih roba kao što su nafta i aluminij koji stoga utječu na prosjek cijelog sektora.

No, oprezni komentari Europske središnje banke (ECB) ipak su malo uspjeli potaknuti tržište i tako poništili negativne trendove, komentira ′commodities′ sektor Ole Hansen, glavni rukovoditelj za tržište roba u Saxo Banci. Mjesečni sastanak ECB-a imao je najveći utjecaj na tržište roba, a zadržavanjem istih stopa, prvi čovjek banke Mario Draghi bio je vrlo oprezan u svojim komentarima, ne očekujući rast i pozitivne promjene, naročito u predviđanjima za globalne trendove koji i dalje usporavaju. Službeni rast u Kini koji je pao ispod sedam posto u podacima za rujan, bio je drugi poticaj kineskoj središnjoj banci za rezanje stopa. Kombinacija tih dvaju događaja osigurala je određenu podršku robama, naročito plemenitim i industrijskim metalima – pojašnjava Hansen glavne događaje, donosi Liderpress.

Na usporavanje globalnog gospodarstva ukazala je i izjava o poslovanju najvećeg svjetskog prijevoznika. Naime, tvrtka A.P.Moeller-Maersk očekuje pad profita i to zbog lošijih procjena u kontejnerskom prijevozu gdje su volumeni i prekapacitiranost utjecali na pad kontejnerske ′benchmark′ stope za pola od siječnja ove godine, na rekordne niske razine od 920 dolara za kontejnere veličine 40 stopa.

S dodatnim kvantitativnim mjerama ECB-a koje se sve više očekuju u prosincu ove godine, kao i rezanje stope u Kini, za očekivati je da će i druge države kao Japan, Norveška i Australija krenuti s dodatnim mjerama za poticanje svojih gospodarstava. A i s obzirom na očekivanja o snažnom dolaru, smanjuje se i mogućnost agresivnih mjera ′stezanja remena′ Feda u SAD-u. To će eventualno biti stimulans za robe čije cijene i trgovanje ovise o pokazateljima rasta te kratkoročno za one robe kao što su plemeniti metali, na koje su fokusirani ulagači – smatra Hansen.

Bloombergov Commodity Indeks negativan je drugi vikend za redom, većinom radi slabijih kretanja u energetskom sektoru gdje su sve veće zalihe u SAD-u i brige oko kineskog gospodarskog rasta utjecale na niže razine trenutnih prosjeka cijena WTI i Brent sirove nafte, a benzin je dosegnuo novi šestogodišnji najniži prosjek. Kada je riječ o industrijski metalima, aluminij je isto tako dosegnuo šestogodišnji minimum, prije no što je ostvario određeni oporavak zahvaljujući potezima kineske politike. Zbog sve veće ponude iz Kine kao i drugih proizvođača, tržište aluminija je visoko prezasićeno i oporavak cijene je teško očekivati, predviđa Hansen.

S druge strane, dovoljno je malo kiše da se tržište robama uzburka. Šećer i kava Arabica završile su na suprotnim stranama u tablici, pa dok je kiša povećala očekivanja za urod kave u sljedećoj sezoni, odgodila je trenutnu žetvu za šećer, zaključuju iz danske investicijske banke i napominju da sve veća zabrinutost oko El Nina može negativno utjecati na nadolazeću proizvodnju šećera u Indoneziji, Tajlandu i Australiji.

You may also like