Središnja banka Švicarske neće mijenjati kamatne stope nakon ECB-a?

Još se uvijek nije slegla prašina nakon neuobičajeno velikih kretanja na financijskim tržištima koje je u četvrtak uzrokovala Europska centralna banka, a investitori na financijskim tržištima se već fokusiraju na nove važne događaje koji su najavljeni za ovaj tjedan.

Naime, radi iznimno niske stope inflacije Europska centralna banka je očekivano odlučila dodatno spustiti kamatne stope u negativni teritorij (na depozite banaka kamatna stopa je snižena sa -0,3% na -0,4%) te povećati iznos kojeg ubrizgava u financijski sustav sa 60 na 80 milijardi eura mjesečno. Odmah nakon objave ove odluke euro je očekivano oslabio približno 1%, no za vrijeme konferencije za javnost, Mario Draghi, guverner ECB-a, izjavio je se kamatne stope ne mogu u nedogled spuštati u negativni teritorij i da ne očekuje dodatno spuštanje sa ove razine. Investitori na financijskim tržištima su tu izjavu protumačili kao najavu završetka ciklusa popuštanja monetarne politike koju je ECB provodila od početka financijske krize, te su masovno počeli kupovati euro koji je u samo nekoliko sati ojačao približno 3,5%.

Budući da je Europska centralna banka druga najveća centralna banka na svijetu, i njene odluke utječu na financijska tržišta diljem svijeta, ostale centralne banke će sigurno uzeti u obzir gore navedenu odluku i svoje planove prilagoditi novoj situaciji.

U toku tjedna nekoliko drugih važnih centralnih banaka također odlučuje o visini kamatnih stopa i treba se pripremiti na eventualne nove nagle pomake tečaja valuta.

Centralne banke Japana, Švicarske i Ujedinjeg Kraljevstva vjerojatno neće donositi odluke o promjenama visine kamatnih stopa, ali će sigurno u komentarima poručiti da će labavu monetaru politiku nastaviti provoditi sve dok bude potrebno. Bilo kakva najava skorašnjeg podizanja kamatnih stopa bi vjerojatno dovela do naglog jačanja valute, što ne bi bilo dobro za izvoz domaćeg gospodarstva. Upravo je nastavak jačanja vlastite valute najveća briga američkoj centralnoj banci koja u srijedu donosi odluku o visini kamatnih stopa. Iako je gospodarska situacija u SAD-u relativno dobra, Federalne rezerve se vjerojatno neće odlučiti na podizanje kamatnih stopa kako ne bi dovele do prebrzog jačanja američkog dolara koji bi mogao naštetiti američkom izvozu, nego će samo najaviti podizanje na nekom od idućih sastanaka.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će relativno optimističan ton komentara čelnice Federalnih rezervi biti dovoljan za zaustavljenje dodatnog slabljenja dolara u odnosu na euro u idućim tjednima. Dugoročno će dolar vjerojatno nastaviti jačati, jer će osjetno bolja gospodarska situacija u SAD-u u odnosu na situaciju u Europi, te osjetno više kamatne stope koje iz toga proizlaze, prije ili kasnije uzrokovati novi val masovnog prebacivanja kapitala u SAD i jačanje dolara. Kretanja tečaja poput onog od prošlog tjedna su vjerojatno samo privremene anomalije koje bi se trebale brzo ispraviti.

You may also like

0 comments