Središnja banka SAD-a neće podizati kamate u ožujku

Analiza Goldman Sachsa

Goldman Sachs više ne vidi razloga za povećanje kamatne stope Federalnih rezervi na sastanku sljedećeg tjedna, navodeći “nedavni stres” u financijskom sektoru.

Ranije u nedjelju, američka regulatorna tijela objavila su mjere za suzbijanje straha od zaraze nakon kolapsa Sillicon Valley banka. Regulatori su također zatvorili Signature Bank, navodeći sistemski rizik, javlja Bloomberg.

Tvrtka je prethodno očekivala da će Federalne rezerve povećati stope za 25 baznih bodova. Prošlog mjeseca Savezni odbor za otvoreno tržište koji je određivao stopu povećao je stopu saveznih fondova za četvrtinu postotnog boda na ciljani raspon od 4,5% do 4,75%, što je najviše od listopada 2007.

Ekonomisti Goldman Sachsa rekli su da paket mjera pomoći najavljen u nedjelju nije u skladu sa sličnim potezima poduzetima tijekom financijske krize 2008. godine. Ministarstvo financija označilo je SVB i Signature kao sustavne rizike, dok je Fed stvorio novi Bankovni program dugoročnog financiranja za podršku institucijama pogođenim tržišnom nestabilnošću nakon neuspjeha SVB-a.

Goldman Sachs je dodao da još uvijek očekuju povećanje od 25 baznih bodova u svibnju, lipnju i srpnju, ponavljajući svoja očekivanja terminalne stope od 5,25% do 5,5%.

You may also like