Sredinom studenoga prvi izračuni glede konverzije

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak da se prvi izračuni unutar konverzije kredita u švicarskim francima u eurske mogu očekivati sredinom studenoga, a ostavke u Udruzi Franak nije htio komentirati.

“Nezavisni analitičari financijskog tržišta ocijenili su kako je model dobar za poslovne banke. Vjerujem da će do 15. studenoga prvi građani osjetiti izračune”, rekao je Lalovac nakon dodjele stipendija učenicima iz Sisačko-moslavačke županije. Dodao je kako je sada na Vladi, Ministarstvu i bankama da završe taj posao.

Ostavke čelnika Udruge Franak nije htio komentirati. “Meni je bitno da konverzije idu, da banke na tome rade i da je to sada zakon bez obzira na postojanje udruge koja je dala golem doprinos cijelom postupku”, kaže Lalovac.

Upitan za prognozu ishoda izbora, istaknuo je kako može reći da su vladajući dosta dobro radili i da će to građani prepoznati. “Radili smo složen i nezahvalan posao, s bankama i velikim interesnim lobijima često se konfrontirali, ali vjerujem da smo uvijek bili na strani građana i da će oni to znati vrednovati”, smatra Lalovac.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je uručio ugovore o stipendiranju za deficitarna obrtnička zanimanja za 107 učenika, izvijestio je da će ove godine ukupno biti dodijeljeno 1.310 stipendija u vrijednosti 11,5 milijuna kuna, a da će nagodinu uz pomoć sredstava iz EU fondova takvih stipendija biti oko 10 tisuća. Umjesto dosadašnjih 500, stipendije iznose 750 kuna.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je rekla je da Sisak i Sisačko-moslavačka županija prednjače po broju stipendija. Najavila je da će iduće školske godine Grad Sisak nabaviti udžbenike za sve socijalno ugrožene učenike.

You may also like