Sredinom sljedeće godine stiže recesija?

Destatis
Njemački izvoz u srpnju je porastao na mjesečnoj i godišnjoj razini, signalizirajući neočekivano solidan početak trećeg kvartala za najveće europsko gospodarstvo, pritisnuto trgovinskim ratovima i neizvjesnošću oko brexita.

Sezonski prilagođen njemački izvoz u srpnju je porastao za 0,7 posto na mjesečnoj razini, dok je uvoz pao za 1,5 posto, pokazali su podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa. Na godišnjoj razini izvoz je porastao 3,8 posto, nakon pada za osam posto u lipnju. Uvoz je pak nastavio padati na godišnjoj razini, spustivši se za 0,9 posto u srpnju, nakon 4,3-postotnog pada u lipnju.

Trgovinski višak time je uvećan na 20,2 milijarde eura, s 18 milijardi eura u prethodnom mjesecu, prema blago naniže revidiranom podatku. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci njemački je izvoz prema podacima Destatisa uvećan jedan posto, pri čemu su najveći pozitivan doprinos dala tržišta izvan Europske unije, s povećanjem isporuka za 2,9 posto.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su pad izvoza u srpnju za 0,5 posto na mjesečnoj razini, te uvoza za 0,3 posto. Trgovinski višak očekivan je u visini 17,5 milijardi eura. Ohrabrujuće izvješće o trgovinskoj razmjeni u srpnju prekinulo je niz slabih podataka, koji su potaknuli bojazni da bi najveće europsko gospodarstvo u razdoblju od srpnja do rujna moglo zapasti u recesiju.

Ekonomisti tehničku recesiju uglavnom definiraju kao najmanje dva uzastopna kvartala pada ekonomskih aktivnosti na tromjesečnoj razini. Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je kvartalu skliznuo 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pritisnut padom inozemnih prihoda, povezanim prije svega sa situacijom u Britaniji i ispodprosječno niskom potražnjom iz Kine.

Prilikom prošlotjednog posjeta Kini njemačka kancelarka Angela Merkel ustvrdila je da američko-kineski trgovinski rat pogađa cijeli svijet, izrazivši nadu u njegovo skoro rješenje.

Gospodarstvo Sjeverne Irske „ušlo je ili ulazi u recesiju” zbog neizvjesnosti koju stvara brexit, prenose britanski mediji u ponedjeljak rezultate istraživanja Ulster Banka.

You may also like

0 comments