Sredinom prosinca počinje mirovna konferencija o Jemenu

Zaraćene strane u Jemenu trebale bi 15. prosinca u Švicarskoj početi mirovne pregovore pod okriljem UN-a te istodobno uspostaviti humanitarno primirje, priopćeno je u ponedjeljak u Ujedinjenim narodima.

Posebni UN-ov izaslanik za Jemen Ismail Ould Šeik Ahmed kazao je da su predsjednik jemenske vlade Abd-Rabu Mansour Hadi i predstavnici naroda Huti, koji uživa potporu Irana, odlučni početi mirovni proces što ga je u travnju utanačilo Vijeće sigurnosti. Rezolucija 2216 poziva sve strane da prekinu nasilje i suzdrže se od jednostranih akcija koje ugrožavaju političku tranziciju, a Hute poziva da se povuku sa svih osvojenih područja zauzetih tijekom višemjesečnih sukoba u kojima je poginulo skoro 6000 ljudi.

Snage odane Hadiju, potpomognute zračnim udarima arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom, devet mjeseci ratuju s Hutima koji kontroliraju glavni grad Sanu i ostale gradove. Humanitarno primirje bi trebalo omogućiti oslobađanje zatvorenika, a okončala bi se i opsada gradova Huti su priopćili da su otvoreni za “odgovoran i ozbiljan dijalog”, a Hadi je UN-ovom izaslaniku također potvrdio da je spreman pozvati svoje pristaše na primirje.

UN-ov izaslanik Šeik Ahmed osudio je atentat na guvernera u Adenu počinjen u nedjelju. Odgovornost za napad šijitskog političara preuzela je sunitska islamska država, a UN upozorava da se radi o “bolnoj ilustraciji opasnosti s kojima se Jemen suočava”.

You may also like