Srebrenica je užesan zločin koji se ne smije ponoviti

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je u petak u Srebrenici, gdje je predvodio misu za jednoga od četvero katolika ubijenih u pokolju 1995. godine da se ne može negirati da je u u tome gradu počinjen genocid. Upitan nakon mise zadušnice za Rudolfa Hrena što poručiti onima koji niječu genocid u Srebrenici, vrhbosanski nadbiskup je poručio kako ‘tu čovjeku pamet stane’.

“Kako ćemo negirati nešto što je činjenica? Uzalud je govoriti”, rekao je Puljić. Misi zadušnici za Hrena, koji je doživio sudbinu više od 8000 bošnjačkih mladića i muškaraca koji su ubijeni u masovnoj kampanji egzekucija srpskih snaga, nazočilo je i izaslanstvo vjernika iz sicilijanskog grada Sirakuze. Po kardinalovim riječima oni su zajedno došli izraziti solidarnost s ljudima u Srebrenici.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je, u povodu dvadesete obljetnice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, kako ta tragedija mora biti trajnim podsjetnikom na obvezu suprostavljanja zlu i zaštiti ljudskog dostojanstva. “Istina o nerazumnom zločinu protiv čovječnosti, o dijelovima tijela nagomilanim u masovnim grobnicama, šokirala je savjest svijeta. Ova obljetnica je snažan podsjetnik o potrebi da se suprotstavimo svim oblicima zla i ustanemo u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva”, stoji u Kerryjevoj izjavi koju je medijima dostavilo američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Američki državni tajnik je istaknuo kako svi oni koji su počinili taj masakr moraju biti izvedeni pred lice pravde, a obveza svih je, ne samo uoči obljetnica, nego svakog dana sjećati se srebreničkih žrtava i svih žrtava rata. Kerry je poručio kako Sjedinjene Države jesu i ostat će nepokolebljivi partner građanima Bosne i Hercegovine pružajući toj zemlji potporu u izgradnji sigurnosti i u razvoju. “Naš cilj je potpora kontinuiranom napretku Bosne i Hercegovine ka stabilnosti i prosperitetu u regiji u kojemu građani mogu živjeti kao susjedi u miru i uz uvažavanje prava svih. Sjećajući se srebreničkog genocida odajemo počast žrtvama ponovno izražavajući našu odlučnu namjeru osigurati da se tragedije poput ove više nikada ne dogode”, izjavio je američki državni tajnik.

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u subotu bi, nakon posjeta Srebrenici, trebao doputovati u Sarajevo gdje je planiran njegov sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, potvrđeno je u petak Hini iz izvora bliskih bosanskohercegovačkom državnom vrhu. Iznenadna Vučićeva odluka o dolasku u Sarajevo i sastanku s članovima Predsjedništva BiH uslijedila je u trenutku kada su odnosi Beograda i Sarajeva krajnje zategnuti zbog prijepora upravo oko Srebrenice i rezolucije kojom je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo osuditi genociod počinjen nad Bošnjacima 1995. godine.

Srbija je lobiranjem i uz potporu Rusije uspjela spriječiti usvajanje rezolucije koju je predložila Velika Britanija, no to je prouzročilo veliko nezadovoljstvo i osude u BiH, prije svega među Bošnjacima. Početkom lipnja otkazan je službeni posjet BiH srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića zbog napetosti izazvanih uhićenjem ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića po tjeralici koju je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe.

Za sada nema naznaka što se točno očekuje od Vučićeva dolaska u Sarajevo. Bošnjački član Predsjedništva BiH Izetbegović u četvrtak je kazao kako je zbivanjima povezanim s rezolucijom i uhićenjem Orića zaustavljen proces pomirenja u regiji, no dodao je kako će se on ipak morati nastaviti. “Očekujem da će Vučić tome dati svoj doprinos, a možda je sada najbolje šutjeti o svemu, pokloniti se žrtvama, a onda učiniti nešto i odužiti se za zločin u kojemu je i te kako sudjelovala i Srbija”, kazao je Izetbegović.

Genocid što su ga u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice počinile vojska i policija bosanskih Srba je sudski dokazana činjenica koju ne može promijeniti bilo kakvo subjektivno viđenje karaktera tog zločina, kazao je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz. U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski “Dnevni avaz” u posebnom izdanju posvećenom 20. obljetnici srebreničke tragedije, Brammertz je kazao kako se uvijek iznenadi kada čuje da netko niječe genocid u Srebrenici. “Dvije međunarodne pravne institucije koje imaju pravni autoritet odlučiti o tome je li se negdje dogodio genocid ili ne, a to su ICTY i Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), potvrdile su da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid. I točka”, kazao je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj, koji će u subotu biti na komemoraciji u Srebrenici zajedno s predsjednikom ICTY-a Theodorom Meronom, kazao je kako je taj sud u svim procesima koji su vođeni imao neutralni pristup svjestan kako sve žrtve zaslužuju jednako poštovanje. “Mi ne optužujemo narode, ne optužujemo nacije, ne optužujemo zemlje. Mi kazneno progonimo pojedince”, kazao je Brammertz.

Dodao je kako je upravo stoga neshvatljivo da oni koji niječu počinjeni genocid to ne promatraju kao pitanje odgovornosti pojedinaca koji su počinili zločine i za što trebaju odgovarati, nego to pretvaraju u kolektivnu krivnju kroz poruke tipa “oni protiv nas”. “Čineći to oni ne samo da vrijeđaju žrtve i totalno ignoriraju međunarodnu pravdu, nego igraju i ekstremno negativnu ulogu u odnosu na budućnost zemlje i proces pomirenja”, kazao je Brammertz.

Komentirajući slučaj Vojislava Šešelja Brammertz je potvrdio kako postoje “bitna neslaganja” njegova ureda i sudskog vijeća koje je donijelo odluku o privremenom puštanju na slobodu tog optuženika za ratne zločine, a kazao je i kako je samo u rukama sudaca to hoće li se njega vratiti u pritvor. “No ono što je doista važno u slučaju Šešelja je da njemu presuda treba biti donesena što je prije moguće”, kazao je Brammartz dodajući kako vjeruje da će se to i dogoditi do kraja ove godine.

You may also like