Srđa Trifković: Zapad izazvao stanje u Makedoniji

Seriju antivladinih protesta koji su zahvatili Makedoniju izazvali su uporni pokušaji Zapada da pokušaju smijeniti politički režim u toj balkanskoj zemlji, izjavio je američki politolog srpskog porijekla, glavni urednik američkog lista Chronicles Srđa Trifković u intervjuu za RT.

„Sve se odigrava prema klasičnom scenariju smjene režima koji je prije mnogo godina razvio John Sharp (politolog, autor teorije o nenasilnoj političkoj borbi – op. red.). Teško da će ovaj put u Makedoniji ovakva taktika biti učinkovita, jer se radi samo o tisućama, a ne o desetinama tisuća demonstranata”, smatra stručnjak. Po njegovom mišljenju, lider makedonskih socijalista Zoran Zaev nema nikakvog povoda da očekuje da će premijer Nikola Gruevski „spakirati kovčege” i otići. Zaev se nalazi pod pritiskom kako Zapada, koji je opozicionarima dostavio informacije o navodno nezakonitim potezima predstavnika vlasti, tako i albanskih terorista, i zato je njegov prostor za manevriranje vrlo ograničen. „Ne mislim da će se sve to završiti za dan ili dva još jednom ostavkom predsjednika”, smatra politolog.

Washington i Bruxelles opipavaju puls ove krize od samog početka, siguran je Trifković. Geopolitički uzrok uplitanja Zapada u unutarnju situaciju u Makedoniji je namjera premijera Gruevskog da razmotri mogućnost da kroz ovu zemlju prođe dio plinovoda Turski tok. Kada se Bugarska našla pod istim takvim pritiskom Zapada, bila je prisiljena odustati od ruskog projekta tranzita plina u Europu preko Balkana. Sljedeća na redu je Makedonija, smatra Trifković. Čim se saznalo za namjeru Gruevskog povodom Turskog toka, on je za Zapad postao „meta” i „korumpirani nacionalist”. „Vidimo nevjerojatnu scenu s pojavom šefa delegacije Europske unije u Skoplju među demonstrantima. Očigledno je da poticaj za smjenu režima dolazi iz Bruxellesa i Washingtona, a da se uzroci protesta vezuju za akcije albanskih terorista u Kumanovu 9. svibnja. Smatram da smo svjedoci još jedne epizode dugotrajne geopolitičke borbe između SAD-a i njihovih europskih prijatelja s jedne strane i Rusije s druge strane”, izjavio je politolog.