Srbijansko pravosuđe nastavit će istragu i kazneno gonjenje protiv Haradinaja

Međunarodna tjeralica za nekadašnjim zapovjednikom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushem Haradinajem ostaje na snazi bez obzira na odluku francuskog suda da ga ne izruči Srbiji, potvrđeno je u utorak u Beogradu i najavljeno da će srbijansko pravosuđe ustupiti svoje dokaze na raspolaganje Posebnom međunarodnom tužiteljstvu za zločine OVK u Den Haagu, bude li protiv Haradinaja pokrenut postupak.

Srbijansko pravosuđe nastavit će istragu i kazneno gonjenje protiv Haradinaja, a na snazi ostaju i tjeralice za svim drugim osumnjičenim pripadnicima OVK koji su pod istragom tužiteljstva za ratne zločine, unatoč pritiscima iz Bruxellesa da se povuku “zastarjele tjeralice”, objavili su elektronički mediji pozivajući se na izjave agenciji Tanjug u srbijanskom pravosuđu.

Francuski sud u Colmaru 27. travnja odbio je Haradinaja izručiti Srbiji pozivajući se, među ostalim, na suzdržanost Francuske pri usvajanju Europske konvencije o ekstradiciji, u kojoj se navodi da izručenje može biti odbijeno “zbog teških posljedica koje mogu nastati” po osumnjičenu osobu.

Francuski sud je također naveo i da ni po srbijanskom ni po francuskom zakonodavstvu nije zastarjelo kazneno gonjenje za djela ratnog zločina za koja se Haradinaj traži.

Premda je zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja ispunio sve uvjete propisane Europskom konvencijom, sud u svojoj odluci navodi kako vjeruje da “postoje ozbiljni razlozi da se veruje da izručenje Ramusha Haradinaja može proizvesti izuzetno teške posljedice po njegovu ličnost, prije svega zbog njegove uloge u oružanom sukobu i u političkom životu Kosova”.

Haradinaj je i predsjednik političke stranke Alijansa za budućnost Kosova od 2000. godine, a od prosinca 2004. do ožujka 2005. bio je kosovski premijer.

Sud je imao u vidu i da je Haradinaj oslobođen optužbi u Haškom tribunalu 3. travnja 2008. i nakon ponovljenog suđenja 29. studenog 2012., te da su političke tenzije izmedu Kosova i Srbije još uvijek aktualne, ali i dodatno pojačane nakon njegova uhićenja u siječnju ove godine u Francuskoj.

Sud je primijetio i da Haradinaj uživa na Kosovu veliku popularnost i ima važnu ulogu u političkom životu Kosova.

Haradinaj je uhićen 4. siječnja na granici Švicarske i Francuske po Interpolovoj tjeralici koju je za njim raspisala Srbija zbog sumnje da je počinitelj ili supočinitelj ratnih zločina protiv srpskih civila na Kosovu tijekom 1998. i 1999. Haradinaj je pred Haškim sudom (ICTY) oslobođen optužbi za ratne zloline, ali Beograd tvrdi da je tjeralica objavljena zbog dijela koja nisu bila predmetom suđenja pred sudom u Den Haagu.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je u Srbiji  još 2004., a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su bili proslijeđeni i sudu u Colmaru, ali je francusko pravosuđe odbilo izručiti ga Srbiji.

You may also like