Srbijansko ministarstvo obrane potvrdilo smrt dvojice pilota u padu vojnog zrakoplova

U padu vojnog zrakopolova Super galeb G-4 Vojske Srbije u petak prijepodne stradala su dva pilota Ratnog zrakopolovstva VS (RV I PVO), priopćilo je srbijansko ministarstvo obrane.

Tijekom redovite obuke stradali su pilot potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RViPVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade, navodi se u priopćenju nakon što je ministarstvo ranije potvrdilo pad aviona, navodeći da je potraga za pilotima u tijeku.

Ministar obrane Zoran Ðorđević naložio je Inspektoratu obrane da obavi izvanrednu inspekciju, a načelnik Glavnog stožera VS, general Ljubiša Diković, formirao je povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti ove nesreće.

U tijeku je očevid kojemu nazoče i civilni istražni sudac i javni tužitelj, a istraga je u tijeku.

Školsko-borbeni zrakopolov Super galeb G-4 dvosjed, Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (RV i PVO) Vojske Srbije, srušio se danas na području općine Ub kod Valjeva oko 10,30 sat tijekom redovite letačke obuke, potvrdilo je ranije srbijansko ministarstvo odbrane nakon što su elektronički mediji izvijestili o padu zrakoplova, neslužbeno navodeći da je jedan pilot stradao.

G-4 je školsko-borbeni zrakoplov s turbomlaznim motorom, namijenjen za obuku pilota i razvijen je kao suvremeniji nasljednik Galeba G-2.

Super galeb G-4 suvremeno je koncipiran s podignutim stražnjom kabinom, uz mogućnost katapultiranja pilotskih sjedala pri nultoj brzini i na nultoj visini.

You may also like

0 comments