Srbijanski mediji o Putinu kao novom vladaru svijeta odriješenih ruku: Srbiji je odobrio isporuku šest MIG-ova

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Srbiji isporuku šest “MIG-ova 29” i kontingent oklopnih vozila. Blic piše kako se sada navodno očekuje odgovor srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije, a prepreka za realizaciju posla mogla bi biti, navodi se,  predviđena cijena remonta postojećih letjelica.

Naime, Moskva je navodno sugerirala kako je popravak lovaca, koji su u upotrebi, i prateće opreme neophodno oko 50 milijuna dolara. To je, kako navode “Novosti”, srbijanskoj strani bilo skupa, pa je navodno ruski ministar obrane Sergej Šojgu uspio sniziti cijenu.

Navodi se kako rok upotrebe lovačkog zrakoplovstva Vojske Srbije istječe 2018. i 2019, te je potrebno početi remont postojećih letjelica. Postoje i najave da će se u proračunu za 2017. godinu prvi put poslije više godina naći i novac namijenjen ratnom zrakoplovstvu.

Blic navodi kako mnogi smatraju ruskog predsjednika Vladimira Putina pobjednikom predsjedničkih izbora u SAD-a. I u nekim drugim europskim zemljama u posljednje vrijeme se dogodilo nešto što ide na ruku Rusiji, navodi se.

Pala je koalicijska Vlada u Estoniji, jer su manjinski partneri prekinuli suradnju s NATO orijentiranim premijerom Tavi Roivasom nakon spora oko načina na koji rukovodi vladom. Međutim, pad vlade je dobro je došao centru, u kojoj veliki broj članova čine etnički Rusi, navodi Blic.

Dodaje se kako pad vlade ne bi trebao dovesti do znatnih izmjena vanjske politike ove baltičke zemlje, koja je članica NATO, EU i eurozone. Međutim, druge dvije stranke SDE i IRL počele su pregovore o novoj koaliciji s opozicijskom proruskom strankom Centra. Ta stranka ima 27 mjesta u Parlamentu i druga je po veličini u Estoniji.

Ona je vrlo popularna kod ruske manjine u toj zemlji od 1,3 milijuna stanovnika. Inače, navodi Blic, estonska sigurnosna služba kontinuirano privodi ljude pod sumnjom da su ruski špijuni.

Estonija kao i druge pribaltičke zemlje strahuje za svoj teritorijalni integritet nakon što je Rusija anektirala Krim koji se otcijepio od Ukrajine.

Donald Tramp je ranije rekao kako je moguće da ne osigura vojnu pomoć Baltičkim državama – Estoniji, Litvi  i Latviji kada bi ih napala Rusija iako su članice NATO, a NATO ugovor podrazumijeva da je napad na jednu članicu napada na čitav savez.

Bivši NATO general rekao je da bi u tom slučaju vrlo vjerojatno Rusija pokrenula nuklearni rat, a NATO ne bi mogao da pobijediti bez pomoći SAD-a

Utjecaj u Siriji

Dok se svijet bavio predsjedničkim izborima u SAD-u, ruska vojna flota je uplovila u Mediteran.

Na njenom čelu je nosač aviona “Admiral Kuznjecov” s kojeg će djelovati avioni predviđeni za bombardiranje pobunjenika u Siriji.

Nakon pobjede Donalda Trampa, mnogi strahuju da će Rusija dobiti odriješene ruke da riješi sudbinu Sirije, u kojoj već pet godina bjesni građanski rat, piše Blic.

 

You may also like