Srbijagas krije ugovor s Gazpromom?

Dušan Bajatović

Gasprom isporučuje svoje ugovorene količine. Sada imamo više nego dovoljne količine, punimo skladište plina Banatski Dvor punim kapacitetom. Nema problema, rekao je rekao direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, a prenosi portal b92.

Bajatović očekuje da će se nakon 15 svibnja javnost znati više detalja o novom ugovoru o opskrbi plinom koji će biti zaključen s ruskim Gaspromom. “Nemojte me sada previše pitati o detaljima ugovora. Bilo bi vrlo nezgodno bih ja sada govorio o detaljima. I zbog pritisaka koji se vrše na nas kada je u pitanju odnos s Rusijom”, rekao je Bajatović te napomenuo da će Srbija sigurno zaključiti novi ugovor o opskrbi plinom s Rusijom.

“Siguran sam da će biti povoljan. Hoće li biti jednako povoljan, jako je teško reći. Teško je zamisliti da ostane ista cijena”, rekao je Bajatović. Dodao je da Srbija sada dobiva plin preko Balkanskog toka, i pristup europskom tržištu plina preko Mađarske.

“Ali veliko pitanje je koliko će biti plina za mjesec-dva, i koliko će see moći kupiti na europskom tržištu, tu postoji rizik”, smatra Bajatović. Objasnio je da Srbija zakupljuje kapacitete LNG-a u Alexandroupolisu, gradi interkonekciju Dimitrovgrad–Sofija, a ubrzo će se završiti interkonekciju prema Rumunjskoj.

“Gradit ćemo još jedno plinsko skladište Banatski Itebej jer je Banatski Dvor za vršna opterećenja. Kada budemo mogli skladištiti 2-2,5 milijarde kubika plina u Srbiji, imat ćemo skladišta i za opskrbu i za rezervu”, rekao je Dušan Bajatović.

You may also like