Srbija želi u EU, izbori 24. travnja

Srbija neće u NATO niti će o tome biti referenduma jer je njezino opredjeljenje vojna neutralnost, poručio je u utorak srbijanski premijer Aleksandar Vučić, naglasivši da Beograd ostaje na europskom putu.

Srbija neće u NATO, već želi biti vojno neutralna, istaknuo je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS). Naglašavajući kako Srbija “ne ide ni na ovu, ni na onu stranu”, srbijanski je premijer rekao kako “ne treba pričati o nečemu što ne postoji, što je izmišljeno pitanje”.

“Naša politika je – mi volimo Srbiju, poštujemo SAD i Rusiju, idemo u EU, ali volimo Srbiju iznad svega”, naglasio je Vučić, komentirajući nedavno ratificiran sporazum Srbije i NATO o suradnji u području logističke podrške, a koji predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u Srbiji, uz privilegije koje diplomati imaju po Bečkoj konvenciji. “Nismo ništa loše napravili, napravili, radili smo najbolje za našu zemlju”, izjavio je Vučić.

Naglasio je da “Srbija mora ostati na europskom putu” i uvesti pravila i standarde EU. “Važno nam je da uvedemo pravila EU, ne samo pristupanje (Uniji). Važno je da na europskom putu budemo i zbog investitora. Oni koji govore da nam nije potreban taj put, neodgovorni su. Ne znam koji su to drugi planovi niti alternative. Unatoč dobrom odnosu s Rusijom, nisam spreman žrtvovati europski put Srbije”, poručio je srbijanski premijer.

Izvanredni parlametarni izbori u Srbiji bit će održani 24. travnja, a istog bi dana trebali biti održani lokalni izbori, te pokrajinski izbori u Vojvodini, najavio je u utorak navečer srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

U roku od dva dana vlada Srbije uputit će predsjedniku Srbije obrazložen prijedlog, a predsjednik odlučuje kad će biti održani izbori, izjavio je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS). “To će najvjerojatnije biti 24. travnja”, rekao je Vučić. Objašnjavajući razloge za odluku o održavanju izvanrednih parlamentarnih izbora, srbijanski premijer je rekao kako je “neophodno da se trasira put zemlje u iduće četiri godine, a ključna je stvar da Srbija mora biti ujedinjena”.

Po Vučićevoj ocjeni, predstojeći izbori bit će “referendum” i odluka “hoće li Srbija 2020. biti moderna europska zemlja” te hoće li izabrati put u budućnost ili u prošlost. “Suština je da za četiri godine postignemo europski standard. Srbija mora biti ujedinjena. Hoću da građanima postavimo jasne ciljeve – naš je zadatak da pokažemo koji nam je put u budućnost u iduće četiri godine”, istaknuo je.

Vučić je odbacio mogućnost suradnje s desničarskim strankama koje su protiv NATO, a također i s zastupnicima opcije da Rusiji treba uvesti sankcije. “Ne pada mi na pamet da radim kompromise zbog ostanka na vlasti, ni političke, niti bilo kakve druge”, istaknuo je.

Neizravno je doveo u pitanje buduću suradnju s aktualnim koalicijskim partnerima – Socijalističkom partijom Srbije vicepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića, rekavši kako “naprednjacima socijalisti ni sada nisu bili potrebni”, ali je on “želio da oni budu u vladi i da Srbija bude ujedinjena”.

Optužujući prethodnu vlast da je Srbiju dovela u tešku situaciju, Vučić je naglasio kako prethodna 22 mjeseca, koliko je na čelu vlade, nisu bila lako razdoblje, ali je “Srbija stabilizirana”, unatoč nepovoljnoj ekonomskoj situaciji kad je “bila pred bankrotom zbog neodgovorne politike prethodnih vlasti”, te “katastrofalnih poplava” u svibnju 2014. “Uspjeli smo stabilizirati zemlju i spasiti je bankrota, napraviti šanse za budućnost”, ocijenio je Vučić, naglasivši kako su “svugdje u svijetu obranjeni vitalni interesi Srbije”.

“Zahvaljujući našoj politici nismo u Vijeću sigurnosti UN-a proglašeni genocidnim narodom, a uspjeli smo pobijediti u nametnutom carinskom ratu s Hrvatskom”, rekao je premijer Srbije te istaknuo i da su sačuvani interesi države i u svezi s namjerom Kosova da postane članicom UNESCO-a.

Vučić je naglasio kako je Srbiji potrebno da se ujedini oko politike koja će zemlji donijeti dobrobit i napredak, i učiniti da postane pristojna i moderna država. Aktualna vlada Srbije formirana je 27. travnja 2014. godine, nakon također izvanrednih izbora, a vladajuću koaliciju predvodi Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića u kojoj je najveći koalicijski partner Socijalistička partija Srbije vicepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića.

You may also like