Srbija želi bolji omjer u trgovini s Rusijom

Srpski izvoz u Rusiju opao je od početka godine za trećinu, a jedan od ciljeva aktualnog posjeta Moskvi brojnog srbijanskog političko-gospodarskog izaslanstva, na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem, upravo je nastojanje srbijanske strane da proširi gospodarsku suradnju, ocjenjuju u srijedu beogradski mediji. Za proširenje suradnje poglavito je zainteresirana upravo Srbija, jer je, kako navodi B92, prošla godina pokazala koliko je veliki uvoz iz Rusije – 2,4 milijarde dolara, prema milijardi dolara vrijednog izvoza srbijanske robe, unatoč činjenici da je zabilježen izvozni rekord.

Za osam mjeseci ove godine, izvoz u Rusiju manji je za čak 32 posto, skoro za trećinu, a i inače je više nego upola manji od uvoza iz Rusije. Prema podacima Gospodarske komore Srbije (PKS), ukupna vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Rusije iznosila je 1,74 milijarde dolara, a Srbija je na rusko tržište izvezla robu vrijednu 469 milijuna dolara.

Srbijanska strana je, da bi promijenila taj odnos, u Moskvu otputovala s reprezentativno brojnim gospodarskim timom koji predstavlja oko 120 poduzeća, resornim ministrima i predstavnicima vlade i PKS, a nakon jučerašnjeg poslovnog foruma u Moskvi očekuju se brojni konkretni ugovori, od suradnje u području infrastrukture i željezničkog prometa do automobilske i drvoprerađivačke industrije te poljoprivrede.

Prema objašnjenju predsjednika PKS Marka Čadeža, namjera je da se “veliki proizvođači, poglavito u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, zajedno s PKS bolje organiziraju i naprave distributivni centar kako bi se na jednom mjestu omogućilo klasificiranje robe i kontrola kvalitete” za izvoz na rusko tržište.

Istodobno, srbijanska strana ima dodatni razlog za nezadovoljstvo jer s Rusijom još nije ni započelo realiziranje jednog od strateških izvoznih poslova, prodaja Fiata 500L iz kragujevačke tvornice na ruskom tržištu.

Obećanje o boljim gospodarskim odnosima “povlači” se na relaciji Moskva-Beograd već skoro tri godine, a posljednje u nizu dao je ruski predsjednik Vladimir Putin listopada 2014. godine prilikom posjeta Beogradu. “Uzimajući u obzir našu dobru suradnju s Italijom i kompanijom Fiat i naš saveznički odnos sa Srbijom, mogli bismo se dogovoriti oko isporuka Fiatovih vozila”, obećao je tada ruski predsjednik, mada je slično obećanje Vučić od Putina dobio i ranije te godine, kada je on bio u posjetu Moskvi.

Prije toga, Putin je bescarinski izvoz kontingenta od 10.000 talijansko-srbijanskog “fiata 500 l” obećao i u travnju 2013. tadašnjem premijeru Ivici Dačiću i ministru gospodarstva u njegovoj vladi Mlađanu Dinkiću. Ista tema je otvarana i prilikom svakog idućeg susreta srbijanskih i ruskih dužnosnika, ali izvoz još nije pokrenut.

Taj automobil, koji se po talijanskoj licenci proizvodi u Kragujevcu i veliki je izvozni adut srbijanske industrije, dodatnu je pozornost na svjetskom tržištu izazvao nedavno kad se u njemu papa Franjo vozio u Washingtonu tijekom posjeta Americi.

Odlažući taj uvozno-izvozni arnažman, Rusi su u međuvremenu najprije zatražili da se izvoz Fiata 500L na njihovo tržište realizira u okviru uzajamnih kvota, što Srbiji, ocjenjuju analitičari, nikako ne odgovara s obzirom na to da ruski proizvođači imaju automobile koji su gotovo trostruko jeftiniji od kragujevačkog “fiće”. Na koncu je uslijedio dodatni izgovor za stalna odlaganja – s ugovorom se moraju suglasiti i i ostale članice Euroazijske federacije (EEU).

Vučić je, prema izvješćima iz Moskve, ponudio dodatni ustupak Rusiji kako bi se ostvario taj izvozni posao – da Srbija ipak uveze ruska vozila u zamjenu za izvoz kontigenta od 10.000 Fiata 500L. Za sada nema pouzdanih naznaka da će srbijanski premijer uspjeti kapitalizirati svoju ponudu i vratiti se iz Moskve s uspješno dogovorenim poslom. Za potvrdu dogovora ostaje još jedna šansa – razgovor s predsjednikom Putinom u četvrtak, kad se i završava trodnevni posjet Rusiji. Vučiće je tijekom dosadašnjeg posjeta i razgovora s ruskim kolgom Dmitrijem Medvedevom ponovio da Srbija neće uvoditi sancije Rusiji niti mijenjati dosadašnji “politički i ekonomski odnos” prema Moskvi.

You may also like