Srbija zatvorila granice za ekonomske migrante

Srbija je zatvorila svoje granice za sve migrante koji nisu izbjeglice s ratnih područja, potvrdili su u četvrtak novinarima srbijanski državni dužnosnici nakon što je Visoko povjerenstvo UN za izbjeglice (UNHCR) priopćilo da su Makedonija i Srbija ograničile prolaz za migrante koji ne dolaze s ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin naglasio je da su granice zatvorene za ekonomske migrante, slijedom stajališta u Hrvatskoj i Sloveniji tko u ovim zemljama ne može uživati gostoprimstvo. “Moramo zaštititi svoju zemlju i zato smo primijenili recipročne mjere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mjesta. Nećemo dopustiti da u Srbiju uđe nitko tko ne može nastaviti putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze kako bi ostali, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati”, rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Ranije danas UNHCR je priopćio da su Srbija i Makedonija ograničile prolaz za migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana, a sukladno toj odluci kroz Srbiju na putu ka zapadnoj Europe neće moći proći izbjeglice iz Afrike i Azije, za koje su već zatvorene granice Slovenije i Hrvatske.

Po riječima glasnogovornice UNHCR-a Melite Šunjić, izbjeglice iz drugih zemalja su vraćene, tako da je “stotine njih ostalo na granici” nakon što je tri sata poslije ponoći Makedonija zatvorila granicu, a stotinjak je ljudi zarobljeno na ničijoj zemlji. Šunjić je potvrdila da je i Srbija počela u Makedoniju vraćati “sve koji nisu Sirijci, Iračani i Afganistanci”.

Ministar Vulin je naglasio da će Srbija štititi svoj teritorij i ponovio ranija stajališta vlade u Beogradu da se “problem mora riješiti na razini cijele migrantske rute” te da bi jednostrani potezi mogli biti štetni i potaknuti nove probleme. Vulin je, prenosi Radio-televizija Srbije, rekao da se u Šidu trenutno nalazi oko 1.000 migranata koji čekaju daljnji prijevoz, a za danas popodne u 16 sati najavio video-konferenciju zemalja s migrantske rute, ocijenivši da se moraju usuglasiti stajališta. Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije da “Srbija neće biti kolateralna žrtva” svega što se događa s migrantima i izbjeglicama.

You may also like

0 comments