Srbija ukida moratorij na gradnju nuklearki?

Novi trend

Nuklearne elektrane dobro su rješenje za zamjenu termoelektrana na ugljen kako bi Srbija ispunila cilj EU o dekarbonizaciji do 2050. godine. Nedavna izjava Rade Baste, direktora JKP Beogradske elektrane, da Srbija treba ukinuti moratorij na izgradnju nuklearnih elektrana u vrijeme energetske krize ponovno je otvorila raspravu treba li Srbiji nuklearka ili ne.

Baste je također pozvao i sve velike američke i europske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Srbijom strateški i investicijski uđu u jedan tako veliki projekt da se jave, ocjenjujući da Srbija treba dodatno osigurati energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u sljedećim desetljećima.

Iako za takvu odluku poziv direktora gradskih toplana nije pretjerano važan, on ipak pokazuje razmišljanje srpske vlasti, koje se vidjelo prethodnih dana i u izjavama predsjednika Aleksandra Vučića, piše Danas.

Vučić je prije nekoliko dana izjavio kako je postojala ideja da Srbija kupi udjel od pet ili deset posto u nuklearnoj elektrani u Bugarskoj jer nema 11 ili 13 milijardi eura da izgradi svoju.

You may also like

0 comments