Srbija spremna za sve izazove organizacije ministarskog sastanka OESS-a

Srbija je, kao predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i domaćin 22. ministarskog vijeća OESS-a 3. i 4. prosinca u Beogradu, spremna odgovoriti svim sigurnosnim zahtjevima skupa ovakvog formata, poručio je u petak glavni tajnik srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Veljko Odalović.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS), Odalović je kazao da su sigurnosne mjere podignute na najvišu razinu i da Srbija kao domaćin želi biti spremna na sve moguće prijetnje, incidente ili probleme na skupu kojem će nazočiti više od 40 šefova diplomacija zemlja članica OESS-a i država partnera ove organizacije.

Glede činjenice da se skup održava u izuzetno kompliciranoj situaciji na međunarodnom političkom planu, uz niz novih konflikata, Odalović za RTS kaže da će Srbija odgovoriti svim sigurnosnim zahtjevima i da su pojačane mjere opreza. “Beograd mora biti dobar domaćin i mora pomoći da se unaprijedi sigurnosni sektor”, rekao je Odalović. Ministarsko vijeće bit će održano u Kombank Areni, a za bilateralne susrete predviđeno je 11 posebnih sala, uz spremnost da se odgovori na svaki zahtjev visokih dužnosnika, sudionika skupa. U radu Ministarskog vijeća sudjelovat će predstavnici 57 država i 11 zemalja partnera OESS, a događaj će pratiti oko 500 akreditiranih domaćih i stranih novinara.

Kao utemeljitelj Konferencije za europsku sigurnost i suradnju (KESS), organizacije prethodnice današnjeg OESS-a, bivša Jugoslavija bila je domaćin ministarskog vijeća KESS-a 1977. godine, kada je skup održan u beogradskom Centru Sava, sagrađanom posebno za tu prigodu.

You may also like

0 comments