U Srbiji će do kraja 2017. godine, slijedom obveza po sporazumu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u javnom sektoru bez posla ostati 30.000 do 40.000 ljudi, prognoziraju autori specijaliziranog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Autori MAT-a podsjećaju da je vlada u Beogradu s MMF-om dogovorila da se ukupan trošak proračuna za plaće smanji kroz djelimično korigiranje razine zarada, a dijelom kroz otpuštanja po pet posto ljudi koje plaća država u javnom sektoru u iduće tri godine.

To bi, po sadašnjem broju djelatnika, bez javnih poduzeća, značilo da za tri godine bez posla treba ostati oko 75.000 ljudi, ali u MAT-u vjeruju da će otkaza ipak biti manje. Jedan od autora MAT-a ekonomist Miladin Kovačević podsjeća da tijekom procesa racionalizacije usvojeno nekoliko zakona, među kojima i zakon o maksimalnom broju zaposlenika u javnom sektoru. Dobra strana tog propisa je, tvrdi Kovačević, što nije predvidio tzv. linearno reduciranje kadrova pa će smanjenju broja zaposlenika pridonijeti i prirodni odljev zbog odlaska u mirovinu. “Ove godine će mnogi koji su stekli uvjete otići u mirovinu, tako da će se kvota možda već tako postići, a možda i biti nadmašena”, kaže Kovačević.

Registar osiguranika, objašnjava ovaj ekonomist, pokazuje da za državu radi oko 650.000 ljudi, a najviše ih je u zdravstvu i obrazovanju – od 130.000 do 140.000. Slijede javna i komunalna poduzeća, agencije, državna regulatorna tijela. Uz zaposlenike u javnom sektoru, u državnoj administraciji i upravama gradova i općina u Srbiji zaposleno je još oko 65.000 ljudi. Jedna od mjera fiskalne i monetarne konsolidacije vlade u Beogradu koncem prošle godine bila je smanjenja mirovina i plaća u javnom sektoru.

Nakon dosadašnje dvije pozitivne revizije sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom o stand by aranžmanu i znatno manjem proračunskom deficitu od predviđenog, Beograd očekuje da će poslije treće revizije misija MMF odobriti djelomično povećanje plaća i mirovina.

Related Posts