Home Europska unija Srbija neće ući u Europsku uniju

Srbija neće ući u Europsku uniju

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]B 92 [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Srbiji i ostalim državama koje žele postati dio Europske unije Bruxelles će najvjerojatnije postaviti nova pregovaračka pravila o pristupanju, pišu beogradske “Novosti”, a prenosi B92.[/vc_column][/vc_row]

To bi se trebalo dogoditi na sljedećem summitu EU i Zapadnog Balkana u svibnju 2020. godine, ističe taj list i dodaje da je u igri više modela, a svaki ide u pravcu da se zemljama kandidatima, umjesto proširenja, ponudi neka vrsta privilegiranog partnerstva s EU, točnije ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Oko nove metodologije pregovaranja, tvrdi list, uveliko se vode direktni razgovori između dvije najutjecajnije zemlje Unije, Francuske i Njemačke, dok se u šire krugove ovih dogovora uključuju Nizozemska i Danska, dvije zemlje koje imaju ‘najtvrđe’ stavove oko novih članica.

Jedna od ideja je uvođenje tzv. sektorske integracije u EU, odnosno da država po zatvaranju svakog poglavlja praktično u potpunosti uđe u sustav Unije u tom području, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica.

Na primjer, objašnjavaju “Novosti”, kada završi pregovore u području prijevoza, prometa ili ekologije, država kandidat odmah bi imala pristup i svim fondovima EU, kao svaka druga članica.

Na stolu je i “norveški model”, po kojem bi Srbiji i ostalim zemljama umjesto članstva u EU kada dostignu potrebne standarde, bilo ponuđeno članstvo u Europskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) i Europskom ekonomskom prostoru, čije su članice Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, koje nisu u EU, prenosi portal Direktno.

Related Posts