Srbija neće izručiti radikale Haagu

Srbijanski portal b92 piše da Srbija neće uhapsiti i izručiti Hagu sadašnje i bivše dužnosnike SRS, već će tražiti da se proces protiv njih objedini s presudom protiv Vojislava Šešelja.

Beograd će službeno odgovoriti na nalog Haškog suda za hapšenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića da proces protiv njih troje treba objediniti s presudom protiv Šešelja. Oni su optuženi da su prijetili, podmićivali i utjecali na svjedoke u slučaju protiv Šešelja, a izjavili su da se neće dobrovoljno predati Haškom sudu.

Vlada Srbije jučer nije razgovarala o zahtjevu Haškog suda da njih trojicu izruči zbog optužbi za nepoštivanje suda, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Dodao je da će Vlada Srbije postupati odgovorno i u skladu sa zahtjevom kada vidi zahtjeve Haškog suda.

Optužnica je podignuta u prosincu 2014., a objavljena je prije dva dana jer Vlada Srbije nije provela nalog za hapšenje koji joj je Tribunal uputio 15. siječnja. Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da je nalog za hapšenje bio pod oznakom poverljivosti. Po njemu se nije postupalo jer se očekivalo da njima bude suđeno nakon izricanja presude Vojislavu Šešelju.

Srpska radikalna stranka priopćila je da je ovaj zahtjev još jedan u nizu antisrpskih provokacija, kao i da ne postoji pravni akt koji obavezuje Srbiju da ih izruči. Ne postoji pravna osnova da srpske vlasti isporuče Radetu, Jojića i Ostojića. U Statutu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne postoje odredbe u vezi s nepoštovanjem suda. Ovo krivično djelo su definirali suci koji su ga uvrstili u Pravilnik o postupku i dokazima, dodaje se u priopćenju.

You may also like