Home Bosna i Hercegovina Srbija neće dopustiti odlazak ekstremistima u Bana Luku na miting

Srbija neće dopustiti odlazak ekstremistima u Bana Luku na miting

by Agencije

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije neće dopustiti da ekstremističke skupine ili pojedinci iz Srbije odu na mitinge u Banjoj Luci, priopćio je u četvrtak srbijanski ministar unutarnjih poslova u tehničkom mandatu Nebojša Stefanović.

“Naša policija neće dopustiti takvu vrstu ekstremizma… Ministarstva (Srbije i Repubilke Srpske) surađuju, razmjenjujemo informacije o svemu – terorizmu, stabilizaciji RS. Što se nas tiče, takav scenarij nije moguć, kada je riječ o državljanima Republike Srbije. Ali, važno je i da Republika Srpska spriječi takav scenarij nekih ekstremističkih skupina”, izjavio je Stefanović u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

Stefanovićeva poruka uslijedila je dan nakon što je u srijedu srbijanski premijer Alekksandar Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji priopćio kako postoje obavještajni podaci o mogućem izazivanju nereda na prosvjedima koje su za 14. svibnja u Banjoj Luci zakazale i vladajuće i oporbene stranke.

Vučić je ocijenio da bi, u slučaju bilo kakvih nemira i sukoba političkih protivnika i njihovih pristaša u Banjoj Luci bio doveden u pitanje “opstanak Republike Srpske”, upozorivši kako bi se u tom slučaju i Srbija našla u “izuzetno teškoj situaciji”.

“Moramo spriječiti sučeljavanje srpskih barjaka… Ovo je moja molba da o tome povedemo računa”, rekao je Vučić i pozvao sve aktere da probleme i nesuglasice rješavaju mirno “zbog budućnosti Republike Srpske i Srbije”, naglasivši da je očuvanje stabilnosti u RS za Beograd od iste važnosti kao očuvanje stabilnosti u Srbiji.

U subotu 14. svibnja u Banjoj Luci su najavljena dva prosvjeda – jedan koji je pod motom “Oslobodimo Srpsku” zakazala oporba okupljena u Savez za promjene, a protumiting nazvan “Srcem za Srpsku. Stop izdaji” organizira vlast RS na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika RS Milorada Dodika.

Related Posts