Srbija je uputila prosvjednu notu UN-u zbog nazočnosti predstavnika Kosova

Srbijanska misija u Ujedinjenim narodima (UN) uputila je prosvjednu notu UN-u zbog nazočnosti predstavnika Kosova na skupu o borbi protiv terorizma koji su u zgradi Ujedinjenih naroda organizirale Sjedinjene Američke Države, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Misija Srbije pri UN-u je, kako navodi RTS, prosvjednu notu uputila u dogovoru s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, koji je bio izaslanik srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na tom skupu. U Ujedinjenim narodima istaknuli su da je to privatan sastanak koji su SAD organizirale i da je zbog toga Kosovo bilo tretirano kao neovisna država, javila je RTS. “Mnogi su primjetili da je skup osiguravala američka tajna policija, a ne policija Ujedinjenih naroda, što je također neuobičajeno”, izvijestila je RTS.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova još nije službeno objavilo da je Ujedinjenim narodima upućena prosvjedna nota zbog nazočnosti predstavnika Kosova ovom međunarodom summitu u zgradi UN. Na nazočnost predstavnika Kosova tom skupu žalio se i izaslanik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin, ocijenivši da je zgrada UN “pod zapovjedništvom” predsjednika SAD. “Oni (kosovski dužnosnici) sjede u dvorani zajedno s predstavnicima članica UN. To, naravno, nije u redu. Održati takav sastanak prema premisama UN, znači da oni ne poštuju Ujedinjene narode. To je protiv pravila UN”, rekao je Čurkin.

On je ocijenio i da su Amerikanci, time što su pozvali predstavnike Kosova na sastanak, pokazali da je sve u zgradi UN pod zapovjedništvom Baracka Obame, prenijela je agencija Reuters. U drugoj polovici kolovoza su, prvo Beograd, a potom i Priština, priopćili da su premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa dobili “osobni poziv” američkog predsjednika Baracka Obame za sudjelovanjem u radu summita o borbi protiv Islamske države i terorizma kao globalne prijetnje svjetskom miru.

U dosad prilično prigušenu antimigrantsku scenu u Sloveniji uključio se Zmago Jelinčič koji kaže da bi izbjeglicama koji dođu u Sloveniji dijelio zemljovide s najkraćom rutom prema Austriji i Njemačkoj. U video-snimku objavljenom na Facebook profilu udruge “Slovenija, zaštiti granice” – koja je krajem prošlog tjedna organizirala prosvjed protiv dolaska izbjeglica kojemu se pred zgradom parlamenta u Ljubljani pridružilo samo nekoliko stotina ljudi – nekadašnji je parlamentarac i osnivač Slovenske nacionalne stranke (SNS) izjavio da će i Europa u konačnici izbjeglice morati poslati natrag, te da sve zemlje u okruženju u sadašnjoj migrantskoj krizi brane svoj nacionalne interese, osim Slovenije koja “strancima uvijek mora popuštati”.

Jelinčič je kazao da bi izbjeglicama koji dođu u Sloveniju dijelio zemljovide s ucrtanom najkraćom rutom do Austrije. Dodao je i neke druge ocjene iz klasičnog repertoara koje se protiv izbjeglica zlorabe i u drugim europskim državama, na primjer da će oni podizati džamije i ugroziti europsku stabilnost, te da će europske vlade na njihov račun zanemariti vlastite građane, a prednost dati muslimanima s Bliskog istoka i Afrike. Skupina “Slovenija, zaštiti granice” tvrdi da je na svom profilu u nešto više od mjesec dana od kako je počela djelovati dobila 15-ak tisuća “lajkova”, ali da njen glavni cilj nije širenje netrpeljivosti prema migrantima nego je vodi želja da Europa i Slovenija sačuvaju svoj identitet i izvorno stanovništvo, te da migranti moraju ostati svojim državama podrijetla.

You may also like