Srbija je potpisala Međunarodnu energetsku povelju

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je jučer u Hagu Međunarodnu energetsku povelju, koja će omogućiti realizaciju multilateralnih i regionalnih energetskih projekata. “Srbija, zajedno sa jos 65 država Evrope, Amerike, Afrike i Azije, potpisala Međunarodnu energetsku povelju”, napisao je ministar Antić na svom Tviter profilu, poslije potpisivanja povelje.

Međunarodna energetska povelja je prilagođena savremenim izazovima u oblasti energetike i otvorena je za sve zemlje svijeta, rekao je Antić Tanjugu i dodao da ta povelja predstavlja odličan okvir za najširu međunarodnju saradnju u oblasti energetike. Ta saradnja će, kako je istakao, biti usmjerena na investicije u kapacitete za proizvodnju i prenos energije, kao i na unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Ta saradnja je, naglasio je Antić, važna jer eneregetski projekti, zbog savremenih energetskih izazova u svijetu, sve više postaju multilateralni i regionalni.

Međunarodnu energetsku povelju su do sada potpisale 64 strane, uključujući države, ali i organizacije kao što su članice Evropske zajednice (sada EU) i Euratom. SR Jugoslavija je pristupila Evropskoj energetskoj povelji 2001. godine, a ministar spoljnih poslova Srbije je 23. decembra 2008. godine potpisao izjavu kojom je Srbija pristupila Evropskoj energetskoj povelji. Na taj način Srbija je stekla status posmatrača u procesu energetske povelje i novim potpisivanjem ćemo zadržati status posmatrača. Status punopravnog člana se stiče potpisivanjem Ugovora o Energetskoj povelji, koji je za razliku od povelje pravno obavezujući, saopštilo je ranije Ministarstvo energetike. Imajući u vidu sve prednosti punopravnog članstva u Energetskoj povelji, kao i da je Srbija na putu pridruživanja EU, Srbija će, kako se navodi, u narednom periodu preduzeti aktivnosti u cilju potpisivanja Ugovora o Energetskoj povelji. (Agencije)