U Srbiju posljednjih dana ulazi i do dvije tisuće izbjeglica dnevno. Od početka godine kroz tu je zemlju prošlo više od 90 tisuća migranata. Srbijanske vlasti morat će izgraditi dodatne kampove za azilante jer im inače prijeti humanitarna katastrofa.

Srbija je, ističe ministar policije Nebojša Stefanović, sposobna u potpunosti kontrolirati sigurnost svog teritorija. No većina migranata zasad želi nastaviti putovanje prema Europskoj uniji. Iz Srbije put ih vodi prema Mađarskoj, koja je dovršila prvu fazu izgradnje ograde duž 70 kilometara zajedničke granice. Ta posljednja zapreka prema Shengenu na kraju iscrpljujućeg putovanja ne može zaustaviti te ljude u potrazi za boljim životom, piše HRT.

Zatvaranje granice s Mađarskom i nemogućnost povratka u Makedoniju, koja bi uskoro mogla biti proglašena nesigurnom za izbjeglice, povećat će broj tražitelja azila u Srbiji. Stanje je već dramatično u općini Kanjiža na granici s Mađarskom. Lokalna je vlast bila prisiljena urediti izbjeglički kamp koji može primiti do 1200 ljudi. Srbija je pod dodatnim pritiskom EU-a. Mora razraditi plan za migrante kako bi Bruxelles do kraja godine dao zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u uniji.

Related Posts