Srbija ja posvećena ulasku u EU, a daljnje podjele na četnike i partizane nisu dobre

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, povodom odluke o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića, izjavio je da su dalje deobe na partizane i četnike nepotrebne i štetne za interese Srbije. “Srbiji su, više nego ikada, potrebni sloga i jedinstvo građana, a ne produbljivanje višedecenijskih sukoba i podela. Kao predsednika Vlade zanima me Srbija 2015, Srbija budućnosti, a sve dalje deobe na partizane i četnike smatram nepotrebnim i štetnim za interese države Srbije”, rekao je Vučić za Danas onlajn.

Vučić je dodao da razume da je presuda o rehabilitaciji Mihailovića kod nekih izazvala oduševljenje, a kod drugih tugu i bes, ali da što pre “to prevaziđemo, bićemo bliži pobedi pristojne, moderne i uspešne Srbije”. “Ova presuda svakako neće moći da oživi Mihailovića, niti bi ga suprotna načinila više mrtvim nego što jeste. Dosta je bilo srpskih podela i krajnje je vreme da sa tim završimo. Srbija je jedna, naša zajednička otadžbina, jedna za sve nas tako različite, i zato treba zajedno da gledamo u budućnost, a ne da se delimo zbog prošlosti”, kazao je Vučić.
On je rekao da Srbija mora da bude demokratska, zemlja pobeda koja se ponosi antifašističkim duhom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sastanak “Prijatelji Srbije” 18. maja u Briselu biti prilika da Srbija još jednom pokaže koliko je posvećena ispunjenju glavnog cilja, članstva u Evropskoj uniji.”Otvaranje poglavlja Srbiji značit će realnu sliku stanja srpskog društva”, rekao je Vučić i dodao da su ekonomske reforme i mjere fiskalne konsolidacije doprinijele da pokazatelji ekonomije Srbije budu gotovo u skladu sa standardima jedinstvenog tržišta EU, saopćila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, prenosi Tanjug. Vučić je danas razgovarao sa austrijskim i italijanskim ambasadorima u Beogradu, Johannesom Eignerom i Giuseppeom Manzom, koji su ga obavijestili da su se sve zemlje članice odazvale pozivu za učešće na sastanku “Prijatelji Srbije”.

Cilj briselskog sastanka koji su inicirale Austrija i Italija, prema riječima ambasadora tih zemalja, jeste da se podstakne ubrzanje evropskog puta Srbije, prije svega otvaranjem pregovaračkih poglavlja, navodi se u saopćenju. “Sve što Vlada Srbije preduzima kroz sveobuhvatne reforme i njen doprinos stabilnosti i napretku regije u skladu je sa tekovinama Evropske unije”, naglasili su Eigner i Manzo.Kako je saopćeno iz Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, Vučić je zahvalio Austriji i Italiji na podršci i prilici da Srbija, kao ravnopravni sagovornik, evropskim partnerima još jednom pokaže koliko je posvećena ispunjenju glavnog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u EU. Pored Vučića, sastanku “Prijatelja Srbije” 18. maja u Briselu će prisustvovati i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, kao i predstavnici svih zemalja EU.