Srbija i Hrvatska redovito krše ljudska prava

Zaštitnik građana Saša Janković i njegova hrvatska kolegica, pučka pravobraniteljica Lora Vidović obišli su granični prijelaz kod Šida, odnosno Tovarnika, gdje izbeglice iz Srbije prelaze u Hrvatsku kako bi se na licu mjesta uvjerili u uvjete njihovog zbrinjavanja.

Oboje su suglasni da i Srbija i Hrvatska krše Povelju o ljudskim pravima time što a priopri odbijaju zahtjeve za prelazak preko granice izbjeglica koji nisu državljani Sirije, Afganistana i Iraka. Janković je novinarima rekao da su uvjeti zbrinjavanja izbjeglica u Prihvatnom centru u Šidu ispod svakog minimuma i da će uskoro uputiti prijedloge kako da se to pitanje što bolje riješi. “Vrlo brzo će iz mog ureda doći primedbe, ali i prijedlozi kako da se bolje riješi zbrinjavanje izbjeglica, a organizirat ćemo i sastanak s predstavnicima Komesarijata za izbjeglice i zdravstvenih organizacija”, rekao je Janković.

Janković je primijetio da izjbeglice s jedne strane imaju besplatan internet, što je primjereno 21. stoljeću, a da su s druge strane u Prihvatnom centru toaleti “kao u 12. ili 15. stoljeću”. “Ni u jednom momentu krivicu za ovako loše uvjete ne snose ljudi koji ovde rade, jer ih je premalo – pet, šest na 3.000 do 5.000 izbjeglica koji dnevno dolaze. Oni ne mogu ništa uraditi i Srbija će se morati puno brže posvetiti zbrinjavanju izbjeglica”, rekao je Janković.

Kako je dodao, izbjeglice su mu u razgovoru rekle da ih na teritoriju Srbije nitko nije ni maltretirao, niti ih je tražio novac te da se zbog toga u Srbiji “možemo pogledati u oči”. Janković je kazao da je u Centru u Šidu puno djece i da bi trebalo organizirati prihvat tako da, iako su uvjeti smještaja izuzetno loši, onaj nešto bolji dobivaju upravo djeca. Ukazujući da je suradnja srpskih policajaca s kolegama iz Hrvatske, koji u Šidu pomažu prilikom ukrcavanja izbjeglica na vlak za Slavonski Brod, izuzetno dobra, Janković smatra da bi ista takva suradnja trebala postojati i između civilnih institucija Srbije i Hrvatske. “Ako išta zahtijeva prekograničnu suradnju onda su to ovi poslovi”, kazao je on, dodajući da će zajedno s kolegicom Vidović pokrenuti inicijativu da se kao pratnja vlaka uvedu i zdravstvene službe Srbije i Hrvatske koje će posebno pratiti izbjeglice kojima je zdravstveno zbrinjavanje neophodno”, rekao je Janković za N1.

On je podsetio da je pre dva dana obišao makedonsko- srpsku granicu i da je, nažalost, tamo video takođe lošu situaciju. Hrvatska Zaštitnica građana Lora Vidović je rekla da će pored Centra za prihvat izbeglica u Šidu sa srpskim kolegom obići i sličan takav centar u Slavonskom Brodu i na licu mjesta se uveriti u situaciju sa zbrinjavanjem izbjeglica. “Ljudska prava su univerzalna kategorija i ne mogu biti odgovornost jedne države. Podizanje žica i ograda sigurno nije rješenje već suradnja država na pomoći ovim ljudima”, rekla je ona.

Novinari su Jankovića i Vidović upitali da komentiraju izjave pojedinih izbjeglica smještenih u Centru u Šidu “da su zatočeni u kampu i da im je onemogućen daljnji odlazak ka EU, jer ne dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka”. Kao primjer naveli su izjavu jednog Nigerijca koji je rekao da u njegovoj zemlji teroristička organizacija Boko Haram radi zločine i da je on izbjegao bježeći od njih. “Nesumnjivo je da i ja i kolegica Vidović smatramo da, nažalost, naše zemlje krše Povelju o ljudskim pravima time što a priopri odbijaju zahtjeve za prelazak preko granice izbjeglica koji nisu državljani ove tri zemlje”, odgovorio je Janković.

On je podsetio da Povelja o ljudskim pravima kaže da svtako ima pravo zatražiti azil i da se svaki zahtjev mora posebno razmotriti te da se na njega u adekvatnom roku mora odgovoriti. Dakle, ne smije se a priori odbaciti. Janković i Vidović su ovom prilikom sa želježničke stanice u Šidu ispratili jedan vlak s izbjeglicama prema Slavonskom Brodu, a zatim će i obići Centar za prihvat izbjeglica u tom mestu. Tijekom jučerašnjeg dana iz Šida prema Slavonskom Brodu je prevezeno oko 4.200 izbjeglica, rečeno je Tanjugu na želežničkoj stanici u Šidu.

You may also like

0 comments