Srbija gradi veliko postrojenje za vodik

Na Savi ili Dunavu

Srbija će uskoro dobiti plutajuće postrojenje za dobivanje vodika na Savi ili Dunavu, koje će proizvoditi taj energent iz vode, izjavio je Zoran Ilić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

Riječ je se o plutajućoj platformi na vodi koja će biti sastavljena od 110 rezervoara za vodik od po 50 prostornih metara, a iznad toga će biti postrojenja na vjetar, sunce ili kombinirano, za proizvodnju električne enregije koja će služiti za proces elektrolize iz koje će se dobivati vodik.

Ilić je dodao da bi površina te platforme bila oko pola hektara da bi sva planirana oprema mogla na nju stati i da će biti izgrađena od drva, uključujući i rezervoare za vodik. Platforma će istovremeno pročišćavati riječnu vodu.

Prema njegovim riječima, rezervoari za vodik bit će obloženi specijalnim materijalima koji će osigurati da energent ne iscuri. On je priznao da je proizvodnja vodika skupa, kao i energija koja se iz njega dobiva, ali je dodao kako se smatra da će tehnologija proizvodnje vodika napredovati.

You may also like

0 comments