Srpska najveća termoelektrana Nikola Tesla ugasila je jedinicu snage 344 MW radi predviđene dvomjesečne obnove. Jedinica A5 s mreže je skinuta 22. kolovoza a predviđaju se radovi na smanjivanju emisije dušikovih oksida. Očekuje se da će ta jedinica s radom započeti 21. listopada. TENT kompleks uključuje četiri jedinice ukupne snage 3.300 MW, a Srbija 70% energije dobiva od ugljena. 

Srpski premijer najavio je da je potrebno prioritetno proširiti kapacitet plinskog skladišta Banatski dvor s postojećih 450 mil. m3 na milijardu m3 plina. Na taj potez Srbija se sprema kako bi povećala sigurnost opskrbe plinom. Srbija troši oko dvije mlrd. m3 plina godišnje, a otprilike 80% uvezeno je iz Rusije. O povećanju kapaciteta plinskog skladišta govorio je i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović koji je rekao da će o toj temi razgovarati s Gazpromom koji je vlasnik dijela skladišta.

Nakon proširenja skladišta Gazprom će ostati njegov većinski vlasnik, kazao je Bajatović, jer se suradnja s Gazpromom pokazala dobrom. Premijer Vučić kazao je da srpski dužnosnici razmatraju različite alternativne opskrbne pravce, kao što je Turski tok, dobava preko Azerbajdžana i LNG na Krku, ali da Srbija ne može biti sigurna što će se dogoditi s tim projektima i hoće li oni uopće biti realizirani, zbog čega se zemlja treba osloniti na vlastite snage, piše Natural Gas Europe.

Related Posts