Srbija će kažnjavati negiranje ratnih zločina

Srbija priprema izmjene i dopune Kaznenog zakona (KZS) po kojima će nijekanje genocida ili ratnih zločina biti kazneno djelo za koje se može dosuditi od šest mjeseci do pet godina zatvora, najavljeno je u srijedu u srbijanskom parlamentu.

Nijekanje genocida i ratnih zločina bit će kaznena djela u Srbiji, ukoliko o njima postoji pravomoćna presuda Međunarodnog kaznenog suda u Den Hagu ili suda u Srbiji, izjavila je danas srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović, najavljujući prijedlog izmjena i dopuna KZS.

Ministrica je objasnila da Srbija time “ispunjava obveze” prema europskim dokumentima i standardima. “Tko javno odobrava, niječe postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe osoba ili člana skupine koja je određena na temelju rase, boje kože, vjere, podrijetla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti… ukoliko su ta kaznena djela utvrđena pravomoćnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog kaznenog suda, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je u prijedlogu dopuna Kaznenog zakona Srbije.

Prijedlog izmjena i dopuna KZS na dnevnom je redu započete sjednice srbijanskog parlamenta, a već su mu se usprotivili zastupnici desničarskih i konzervativnih stranaka koji su dio političkog spektra euroskeptika.

Tako je zastupnik radikala (SRS) Nemanja Šarović poručio da je odredba “neprihvatljiva” i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja već uputila amandman. Odredba o nijekanju genocida i ratnih zločina neprihvatljiva je i za Demokratsku stranku Srbije (DSS).

Zastupnici Šešeljevih radikala u srijedu su u Skupštini Srbije nosili bedževe na kojima je pisalo “U Srebrenici nije bilo genocida”, javili su beogradski elektronički mediji.

You may also like