Sputnik: Počinje hrvatsko-srpski diplomatski rat

Ruski portal Sputnjik na srpskom jeziku najavio je u četvrtak “diplomatski rat” Beograda i Zagreba ako Hrvatska povuče svog veleposlanika iz Beograda, navodeći kako će “Srbija odmah reagirati” istom mjerom.
Ako Hrvatska povuče svog veleposlanika iz Beograda Srbija će odmah reagirati i povući na konzultacije svoju veleposlanicu Miru Nikolić iz Zagreba, objavio je Sputnjik, pozivajući se na neimenovane izvore u državnom vrhu.

“Zbog odluke Vlade Srbije da proglasi kao nepoželjnu ličnost hrvatskog ministra obrane, kao protumjeru zabrani ulaska u Hrvatsku ministru obrane Aleksandru Vulinu, zahuktava se pravi diplomatski rat”, navodi Sputnjik, podsjećajući na objave u hrvatskim medijima koji se pozivaju na izvore u državnom vrhu RH da će Zagreb kao sljedeću mjeru tražiti povlačenje svog veleposlanika Gordana Bakote.

Zagrebački Večernji list objavio je kako će, posegne li srbijanska vlada za “recipročnim mjerama” prema Hrvatskoj, ako se one dogode “i budu li i one iracionalne”, “službena Hrvatska morati posegnuti za novim diplomatskim korakom”.

“Jedino što će službenom Zagrebu preostati, u slučaju da vlada Srbije nepoželjnim proglasi nekog od hrvatskih ministara kako se po Beogradu već spekulira, bit će trenutačno povlačenje hrvatskog veleposlanika Gordana Bakote iz Beograda na konzultacije”, objavio je Večernji list.

“Ni to ne može ostati bez odgovora, ako se najave iz Hrvatske ispostave kao točne. Uzvratit ćemo istom mjerom. Srbija samo recipročno odgovara na izrazito nediplomatske poteze Zagreba. Ponašamo se kao odgovorna država”, rečeno je Sputnjiku u državnom vrhu Srbije.

Na čelu srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj je Mira Nikolić, za koju Sputnik navodi kako je “karijerna diplomatkinja s višegodišnjim iskustvom”, dok je Gordan Bakota Veleposlanstvo RH u Beogradu službeno preuzeo u listopadu 2017. predajući vjerodajnice srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

U diplomatskim krugovima obje zemlje Hini nije potvrđeno postoje li nagovještaji da bi Zagreb i Beograd mogli posegnuti za novim mjerama i povlačenjem veleposlanika.

U Beogradu se tijekom dana očekuje odluka srbijanske vlade o recipročnim mjerama nakon proglašenja ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom u Hrvatskoj, a beogradski mediji navode da bi protumjera mogla biti proglašenje nepoželjnim u Srbiji hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića.

You may also like

0 comments