Sporazum o nešpijuniranju bio je prijevara

Njemačka kancelarka Angela Merkel prevarila je njemačku javnost uoči izbora 2013. jer je biračima dala vjerovati da su Sjedinjene Države voljne potpisati sporazum o nešpijuniranju, piše u srijedu list Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na povjerljive dokumente. List piše da je uoči općih izbora 2013., koalicijska vlada Angele Merkel usmjerila javnost da povjeruje kako vlada upravo dogovara sporazum kojim američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) više neće špijunirati njemačku državu. No, iz dokumenata je vidljivo da su Merkel i članovi njezine vlade već bili svjesni da se Washington neće odreći špijuniranja.

Štoviše, dokumenti otkrivaju da je tadašnji ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pitao američkog državnog tajnika Johna Kerryja je li jedan takav sporazum moguć, ali nije primio “nikakvu konkretnu potvrdu”. Vlada Angele Merkel je u posljednje vrijeme na udaru kritika javnosti zbog izvješća o špijunskim aktivnostima NSA i suradnje s njemačkom kontraobavještajnom službom BND. Također su procurila izvješća o industrijskoj špijunaži, na što je Njemačka, zbog izvozno orijentiranog gospodarstva, posebno osjetljiva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je i dalje, petu godinu zaredom, najmoćnija žena na svijetu, ispred Hillary Clinton i Melinde Gates, pokazao je godišnji popis časopisa Forbes objavljen u utorak. Predsjednica Središnje banke Sjedinjenih Država (Fed) Janet Yellen je s 2. pala na 4. mjesto, a na petom je Mary Barra, generalna direktorica General Motorsa. Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde je s 5. prešla na 6. mjesto, a brazilska predsjednica Dilma Rousseff je 7. “Merkel je u prosincu 2014. osvojila treći četverogodišnji mandat na čelu najdinamičnije zemlje Europe”, pojašnjava Forbes i naglašava da je ona pobijedila nacionalnu recesiju tijekom svjetske gospodarske krize, a sada je u žiži napora pomoći Grčkoj da pokrene svoje gospodarstvo.

Prema Forbesu u 2016. ju može ugroziti jedino Hillary Clinton, koja je prošle godine bila na šestom mjestu godišnjeg popisa 100 najmoćnijih žena svijeta. Na popis je ove godine ušlo 19 novih imena, među kojima američka pjevačica Taylor Swift, koja je s 25 godina najmlađa na tom popisu. Na popisu se nalazi osam čelnica država i 15 milijarderki. Među onima koje su ove godine ispale s popisa je američka pjevačica Lady Gaga, mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi i brazilska manekenka Gisele Bundchen.

You may also like