Grčka i vjerovnici dogovorili su se oko novih kredita. Grci će morati još više štedjeti i zbog toga u vladajućoj stranci Sirizi vlada „izvanredno stanje“. Radikalno, lijevo krilo protivi se sporazumu, piše DW.de.

Još jednom, ta ružna riječ: Mnemonio, odnosno memorandum o štednji, piše grčka tisak. U prošlost je otišao samo omraženi izraz „Trojka“ i to zato što grčki ministar financija Euklid Cakalotos u posljednje vrijeme ne pregovara s tri, već sa četiri institucije: pored Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, tu su i predstavnici Europskog mehanizma za stabilnost (ESM) osnovanog 2012.

Posljednji krug pregovora u elitnom hotelu u Ateni trajao je 22 sata. Sporazum je u osnovi postignut, radi se samo na još nekoliko detalja. Prema izvještajima, sporazum se sastoji iz dva dijela: u prvom dijelu se grčka vlada obvezuje na novi Memorandum o štednji za naredne tri godine i zauzvrat dobiva financijsku pomoć u iznosu od preko 60 milijardi eura. Taj iznos teško da će biti dovoljan za pokrivanje financijskih potreba zemlje do kraja 2018. godine: prema sadašnjim procjenama to je gotovo 85 milijardi dolara. Zbog toga Grčka mora dodati 25 milijardi iz vlastitih prihoda, na primjer od privatizacije. U drugom dijelu sporazuma, na 60 stranica, navedene su prior actions: to su hitne reforme koje Atena pokrenuti prije nego što vjerovnici uopće prebace i jedan euro u grčku državnu blagajnu. U te hitne mjere spada i ukidanje poreskih privilegija, povećanje poreza za poljoprivrednike, otežavanje odlaska u prijevremenu mirovnu, kao i uvođenje točnih kriterija za zapošljavanje u određenim zanimanjima.

Pred grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom je konkretan raspored: u srijedu (12.8). je savjetovanje u specijaliziranim povjerenstvima u parlamentu, u četvrtak se glasa u plenumu, a u petak ministri financija eurozone daju zeleno svjetlo za sporazum. Pitanje je hoće li Cipras uspjeti da ispuniti taj plan, naročito zato što u njegovoj stranci kuha. Na svojoj internet-stranici „Iskra“, radikalno krilo Sirize poziva narod da se „bori do kraja protiv mjera štednje”. Potpredsjednik parlamenta Aleksis Mitropulos u jednom TV-intervjuu je rekao da je memorandum „manifest tačerizma“ koji ne može provesti niti jedna vladu u ovoj zemlji, a pogotovu ne jedna ljevičarska vlada. „Predstavnici naroda i političke stranke nisu ni shvatili koliko su strašne mjere štednje“, rekao je Mitropulos koji je inače doktorirao ekonomiju u Jugoslaviji. Ipak, on nije htio dati jasan odgovor na pitanje hoće li u parlamentu glasati protiv sporazuma. Rekao je samo da je siguran da se sve više poslanika Sirize suočava s velikom dilemom u svezi s prijedlogom premijera.

Predsjednica parlamenta Zoi Konstantopolu, koja je posebno popularna u lijevom krilu Sirize, a naročito među mladima, otpor pruža vrlo suptilno: u utorak je ta ratoborna pravnica na opće iznenađenje priopćila da se predsjedništvo parlamenta može okupiti tek u srijedu kasno uvečer. Time se čitava procedura produžava i glasanje u plenumu će biti moguće tek u petak. Ako to tako i ostane, novi Memorandum neće biti moguće odobriti prije važnog sastanka ministara financija eurozone u petak (14.8). „Sve ukazuje na to da se Siriza suočava raskolom“, ocjenjuje za DW politolog Jorgos Cogopulos. Nakon glasanja u parlamentu, Cipras možda neće imati izbora. Ali, podjela je vjerojatno i prilika za premijera, smatra Cogopulos: „Ako se Cipras riješi radikalne ljevice, onda bi, kao što je to učinio i njegov talijanski kolega Mateo Renzi, mogao okupiti većinu u parlamentu koja je za reforme – i to prije svega formiranjem nove koalicijske vlade, nego na novim izborima.“

Related Posts