Home Ekonomija Split zbog Spaladium arene pred provalijom bankrota

Split zbog Spaladium arene pred provalijom bankrota

by Petra Rajković

Arbitraža Hrvatske gospodarske komore odlučila da Grad Split preuzima obveze tvrtke Sportski grad. Grad Split za nedovršenu Spaladium arenu bankama koje su kreditirale njezinu izgradnju morat će platiti 53 milijuna eura.

Proizlazi to iz pravorijeka arbitraže Hrvatske gospodarske komore koja je odlučila kako Grad Split preuzima sva prava i obveze tvrtke TPN Sportski grad koja je podigla kredite, gradila Arenu i završila u stečajnom postupku koji još uvijek traje. Iznos od 53 milijuna eura kojeg potražuje Erste i UniCredit banka Split bi mogao gurnuti u provaliju bankrota.

“Za sada mogu reći da sam razočaran jer se ponovno grad Split gura u poziciju problema, spominju se bankroti, ja to zaista ne razumijem”, uvijeno je odgovorio Baldasar na pitanje koliko je situacija ozbiljna. Konkretniji bio je Lovro Kovačić iz odvjetničkog društva Gugić i Kovačić, zastupnika Erste banke. Potvrdio je Poslovnom dnevniku kako je donesen pravorijek o raskidanju ugovora o javno privatnom partnerstvu između Splita i TPN-a Sportski grad te kako su sva prava i obveze prebačene na grad Split koji ima pravo koristiti arenu i nastaviti građenje, ali i obvezu plaćanja dugova njezine izgradnje.

Split nema puno izbora, morat će se obratiti bankama i predložiti modalitet otplate, jer bi u protivnom banke mogle posegnuti za instrumentom ovrhe. Spaladium arenu započeo je graditi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret, u Sanaderovo doba za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. Bila je zamišljena kao mega objekt, uz sportsku dvoranu trebao se uzdizati poslovni toranj visok 100 metara.

Related Posts