Home Energetika Splasnuo entuzijazam na svjetskim burzama

Splasnuo entuzijazam na svjetskim burzama

by Energypress.net

Izgubljen dio dobitaka

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi izgubili veći dio dobitaka od prethodnoga dana jer je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi kamatnih stopa i inflacije.

Dan prije ti su indeksi snažno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da inflacija počinje popuštati, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle porasti više nego što se na tržištu očekuje, ako gospodarski pokazatelji ne budu u skladu s očekivanjima.

Premda nije rekao ništa nova, ulagače je ohrabrilo to što Powell nije bio oštriji u retorici, s obzirom na nedavno objavljeno neočekivano snažno izvješće o zapošljavanju u SAD-u.

Popuštanje inflacije posljednjih mjeseci navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od ožujka prošle godine, i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

Ciklus povećanja kamata doista će uskoro biti završen, no kamate će vjerojatno biti povećane iznad 5 posto i zadržati se na tim razinama dulje nego što se očekivalo.

To su najvažnije poruke koje posljednjih dana i tjedana šalju dužnosnici Feda.

Jučer je guverner središnje banke Christopher Waller kazao da se čini da će ove godine inflacija dodatno popuštati, ali da bi borba središnje banke s ciljem spuštanja inflacije na oko 2 posto mogla potrajati, a monetarna politika ostati zaoštrena dulje vrijeme nego što se očekivalo.

Zbog toga je splasnuo entuzijazam ulagača, pa su cijene dionica jučer pale, a ponajviše u tehnološkom sektoru.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu poticajni. Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je većina ostvarila veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija na godišnjoj razini pale.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza europskih kompanija.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg rasta.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, nakon što su jučer cijene dionica na Wall Streetu znatno pale jer bi kamate u SAD-u mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon jučerašnjeg znatnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 0,10 posto, na 85,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,12 posto, na 78,40 dolara.

Related Posts