Home Europska unija Španjolski socijalisti odbili koaliciju sa konzervativcima

Španjolski socijalisti odbili koaliciju sa konzervativcima

by Agencije

Lider oporbene španjolske stranke lijevog centra PSOE, Pedro Sánchez, u ponedjeljak je ponovno odbio mogućnost podrške premijeru Marianu Rajoyu napomenuvši kako je jačanje zahtjeva za nezavisnošću u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji znak da je potrebna promjena vlasti u Španjolskoj.

„Četiri dodatne godine Rajoya na vlasti, bez nuđenja ikakvog rješenja, dodatno bi zaoštrilo konfrontaciju“, izjavio je Sánchez u Madridu na novinskoj konferenciji u sjedištu stranke PSOE. Premijer Mariano Rajoy, lider Narodne stranke desnog centra, pozvao je u nedjelju navečer na stvaranja velike koalicije, po uzoru na Njemačku, u kojoj bi sudjelovale Narodna stranka, PSOE i stranka centra Građani.

Velika koalicija bila bi odgovor na proces nezavisnosti Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika, kojeg je najavio novi katalonski predsjednik Carles Puigdemont. „Nakon onoga što se dogodilo u subotu i nedjelju, hitnije je nego ikada napraviti promjenu u Španjolskoj koja bi otvorila novu etapu: reformi, dijaloga, pregovora te jednog novog sporazuma za rješenje sukoba zbog kojeg pati katalonsko društvo“, rekao je Sánchez.

U subotu su katalonske stranke koje traže nezavisnost od Španjolske, koalicija „Zajedno za Da“ i antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), nakon tromjesečnih pregovora postigle sporazum o formiranju nove vlade. Katalonski parlament je u nedjelju izabrao novog predsjednika Puigdemonta, dosadašnjeg gradonačelnika grada Girone. On je poručio da će nastaviti proces razdruživanja Katalonije od Španjolske koji bi trebao završiti za 18 mjeseci.

Na španjolskim parlamentarnim izborima održanima prije tri tjedna pobijedila je Narodna stranka premijera Rajoya, no s obzirom da nije osvojila natpolovičnu većinu od 176 mjesta prisiljena je koalirati. Narodna stranka dobila je 123 zastupnika, PSOE 90, Podemos 69, a Građani 40, u nacionalnom parlamentu s 350 mjesta.  Narodna stranka, PSOE i Građani protive se referendumu o nezavisnosti Katalonije, a podržava ga Podemos.

Related Posts