Španjolski ministar energetike odbacio veze s Panamskim dokumentima

Španjolski ministar industrije, energetike i turizma Jose Manuel Soria (58) izjavio je u ponedjeljak kako nema veze s tvrtkama u Panami, Bahamima ili nekom drugom poreznom utočištu, reagirajući na informacije u medijima da se njegovo ime spominje u Panamskim dokumentima.

“Potpuno i odlučno odbacujem bilo kakvu povezanost s poduzećima u Panami, Bahamima ili bilo kojem drugom poreznom utočištu”, izjavio je Soria na izvanrednoj konferenciji na španjolskom kanarskom otoku Lanzarote gdje se trenutačno nalazi. Radijska postaja Cadena Ser i internetske novine El Confidencial objavile su kako se ministrovo ime nalazi u dokumentima ureda panamske tvrtke Mossack Fonseca koji se nalazi pod istragom.

Ti mediji su naveli kako je Soria tijekom dva mjeseca 1992. godine bio jedan od upravitelja tvrtke UK Lines Limited registriranom na Bahamima. “Ovo nema nikakvu osnovu. Upravo sam dao nalog svom odvjetniku da zatraži sazivanje komisije u Panami koja bi se očitovala o pojavljivanju mog imena u nekom od poduzeća registriranih ondje. Također se prvi javljam španjolskom državnom odvjetništvu neka to ispita”, rekao je.

Prošli tjedan je Soria, ministar u tehničkoj vladi Narodne stranke desnog centra, poručio kako sve osobe koje se pojave u aferi “Panamski dokumenti” moraju javno objasniti svoju situaciju.

La Sexta i El Confidencial naveli su kako je Sorijino ime izbrisano iz dokumentacije nakon što je u jednom pismu upućenom uredu Mossack Fonseca zatraženo da se ono zamijeni imenom njegovog brata jer je bilo pogrešno navedeno.

Čim se vijest pojavila oporbena Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) zatražila je njegovu ostavku. Španjolska je od parlamentarnih izbora 20. prosinca bez nove vlade, a ukoliko u iduća dva tjedna četiri vodeće stranke ne postignu dogovor u lipnju će Španjolci opet na izbore. Visoka nezaposlenost i korupcija najviše brinu stanovnike Španjolske, pokazuje istraživanje centra CIS objavljeno prošli mjesec.

You may also like