Španjolski izbori prošli bez većih iznenađenja

Stranke koje su i dosad upravljale sjevernim španjolskim pokrajinama Galicijom i Baskijom pobijedile su na nedjeljnim regionalnim izborima, no rezultati bi mogli utjecati na devetomjesečne pregovore na nacionalnoj razini te politički odblokirati Španjolsku.

Narodna stranka desnog centra pobijedila je s apsolutnom većinom u Galiciji pa će njen kandidat Alberto Nunez Feijoo treći put zaredom sastaviti vladu dok je u pokrajini Baskiji najviše glasova dobila umjerena Baskijska nacionalna stranka (PNV) no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade.

U Galiciji, tradicionalnom uporištu konzervativaca, Narodna stranka je dobila 41 zastupnika u parlamentu sa 75 mjesta. To je isti broj mjesta kao i na izborima prije četiri godine te ujedno vjetar u leđa tehničkom španjolskom premijeru Marianu Rajoyju uoči izglednih novih parlamentarnih izbora u prosincu.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je 14 mjesta, koliko i koalicija Plima u kojoj je Podemos, čime je izgubila dominaciju na lijevom spektru. Galješki nacionalni blok (BNG) koji traži nezavisnost od Španjolske imat će 6 zastupnika.

Španjolska je devet mjeseci u političkoj blokadi jer se četiri najveće nacionalne stranke ne uspijevaju dogovoriti o koalicijskoj vladi. Na izborima u prosincu i lipnju najviše glasova je dobila Narodna stranka no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade pa traju neuspješni pregovori koji vode prema novim izborima.

Pobjeda u Galiciji daje impuls Rajoyju uvjerenom da bi u prosincu mogao dobiti novi mandat unatoč bolnim mjerama štednje i liberalizaciji tržišta rada koje je proveo otkad je u jeku gospodarske krize 2011. došao na vlast.

U Baskiji gdje Narodna stranka tradicionalno ne uživa osjetnu potporu pobijedila je umjerena konzervativna stranka Baskijska nacionalna stranka (PNV) koja je i dosad upravljala tom regijom s 2,2 milijuna stanovnika.

U parlamentu sa 75 mjesta PNV je dobio 29 zastupnika no za sastavljanje vlade potrebno ih je 38, što je natpolovična većina. EH Bildu, lijeva stranka koja traži odcjepljenje od Španjolske, imat će 17 zastupnika a Podemos koji je prvi put ušao u baskijski parlament 11. Dvije najveće nacionalne stranke Narodna stranka i PSOE imat će svaka po 9 zastupnika.

PNV sada mora tražiti koalicijskog partnera ili pokušati formirati manjinsku vladu. Izgledno je da će tražiti potporu Narodne stranke s kojom dolazi do potrebnih 38 zastupnika. Zauzvrat bi na nacionalnoj razini njegovih pet zastupnika moglo podržati Rajoya za premijera tijekom pregovora ili nakon eventualnih izbora u prosincu.

Narodnoj stranci je u interesu da u Baskiji ne dođu na vlast EH Bildu i Podemos, ljevica koja inzistira na referendumu o nezavisnosti. PNV je konzervativna stranka koja se, iako podupire ideju o referendumu, zalaže za veću autonomiju unutar Španjolske u dogovoru s Madridom.

Bez obzira kakva bude nova vlada u Baskiji izgledno je jačanje pritiska za organiziranje referenduma jer tri stranke koje ga podržavaju – PNV, EH Bildu i Podemos – sada imaju 57 od 75 mjesta u parlamentu dok su ranije imale 48.

Druga po veličini stranka u Španjolskoj, PSOE, izgubio je sedam zastupnika u Baskiji te četiri u Galiciji čime je nastavio silazni trend. Nakon povijesno najlošijih rezultata na nacionalnoj razini na izborima u lipnju ovo je novi udarac za njenog vođu Pedra Sancheza. Njegov stav bi sada mogao biti blaži, što bi moglo dovesti do dogovora s Podemosom i s regionalnim strankama o sastavljanju vlade na nacionalnoj razini. Lider Podemosa Pablo Iglesias rekao je u nedjelju da čeka njegov odgovor.

You may also like

0 comments