Španjolska treba zaustaviti političko proganjanje

Vijeće Europe

Parlamentarna skupština Vijeća Europe odobrila je jučer, 22. lipnja, izvještaj “Treba li kazneno goniti političare zbog izjava danih u izvršavanju njihovih mandata?” kojeg je izradio i predao Boriss Cilevičs, a čija je tema potreba davanja veće zaštite slobode izražavanja i okupljanja političkih vođa u Turskoj i Španjolskoj.

Vijeće Europe je ovim izvješćem službeno pozvalo Španjolsku da oslobodi čelnike Katalonije koji se zalažu za neovisnost, povuče zahtjeve za izručenje svojih prognanih političara i reformira zločin pobune zbog kojeg su čelnici koji se zalažu za neovisnost zatvoreni.

Skupština je izvještaj izglasala sa 70 glasova za, 28 protiv i 12 suzdržanih. 75 posto španjolskih predstavnika glasalo je protiv, dok je 88 posto zastupnika iz velikih zapadnoeuropskih zemalja (Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije) glasalo za usvajanje izvješća.

Predstavnik je istaknuo kako se političari i aktivisti sučeljavaju s “dugim razdobljem u zatvoru, slično silovateljima” zbog pitanja kao što su glasovanje u parlamentu i mirni prosvjedi tijekom obnašanja njihovih mandata.

Katalonska vlada je na konferenciji za novinare s potpredsjednikom Jordijem Puigneróom i ministricom za vanjsku akciju Victorijom Alsinom u Bruxellesu reagirala na odobrenje izvješća u kojem se tvrdi da španjolska vlada ispunjava zahtjeve Vijeća Europe i zaustavlja represiju, oslobađa zatvorenike i dopušta povratak prognanika.
Pomilovanje devet političkih zatvorenika, ali tu represija ne prestaje
Danas će vlada potpisati pomilovanje 9 proindependističkih čelnika koji su bili u zatvoru 3 godine zbog organiziranja referenduma o samoodređenju 1. listopada 2017. Međutim, katalonska vlada kvalificira mjeru kao “nedovoljnu i nepotpunu” jer ne pruža nikakvo rješenje za represiju koja je “opći uzrok protiv neovisnosti”.

Zapravo, pomilovanja ne idu u korist optuženima političarima koji se zalažu za neovisnost za iste zločine koji su u egzilu, uključujući bivšeg predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta i bivše vijećnike Tonija Comína, Lluísa Puiga i Claru Ponsatí, koji borave u Belgiji, te glavnu tajnicu ERC-a Martu Vilaltu i bivšu zastupnicu CUP-a Annu Gabriel, koje žive u Švicarskoj.

S druge strane, 44 su javna službenika osuđena zbog organiziranja referenduma; 56 koje je Revizorski sud (Tribunal de Cuentas) istraživao zbog navodne obrane proindependističkog uzroka u inozemstvu javnim sredstvima; 18 je istraživao internetske stranice na kojima se promicao referendum; 18 nastavnika za uključivanje u glasovanje i 712 katalonskih gradonačelnika za suradnju s logistikom.

Osim toga, postoje stotine aktivista koji se zalažu za neovisnost i koji su optuženi za javni nered, štetu sigurnosti na cestama i napad na vlast, kao i pobunu, pobunu i terorizam na prosvjedima protiv represije, što donosi ukupan broj odmazde za neovisnost na oko 3.000 ljudi.

Zbog toga katalonska vlada tvrdi da, iako pomilovanja devet političara koji se zalažu za neovisnost mogu ublažiti njihovu bol i bol njihovih obitelji, oni nipošto nisu političko rješenje sukoba. Ne postoji drugo rješenje sukoba osim amnestije i referenduma o samoodređenju.

You may also like

0 comments