Španjolska se oporavlja, a Francuska usporava

Teroristički napadi tek su blago zakočili francuski gospodarski rast u posljednja tri mjeseca 2015. dok je u Španjolskoj nastavljen snažan rast iz prethodnog tromjesečja, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca francusko je gospodarstvo poraslo 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti uvećane 0,3 posto, izvijestio je državni statistički ured.

U preliminarnim podacima ured navodi da je potrošnja kućanstava u zadnja tri mjeseca 2014. smanjena 0,4 posto na tromjesečnoj razini nakon terorističkih napada u nekoliko pariških barova, na stadionu i u koncertnoj dvorani, u kojima je stradalo 130 ljudi. U prethodnom tromjesečju potrošnja kućanstava porasla je 0,4 posto.

Kompanije su pak povećale ulaganja na kraju 2015. za 1,3 posto, najviše od početka financijske krize u prvom tromjesečju 2008. i više nego dvostruko snažnije nego u prethodnom tromjesečju. Javna potrošnja uvećana je pak u posljednjem tromjesečju 2015. za 0,4 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca.

Najveći je udio rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2015. dalo nastavljeno formiranje zaliha u kompanijama, od 0,5 postotnog boda. Vanjska je pak trgovina neto smanjila stopu rasta za 0,3 postotnog boda, zbog snažnog povećanja uvoza transportnih materijala, navode u INSEE-u. Ukupno je uvoz u četvrtom tromjesečju poskočio na tromjesečnoj razini 1,6 posto dok je izvoz uvećan 0,6 posto. U cijeloj prošloj godini francuski je BDP porastao 1,1 posto, nakon gotovo stagnacije u godini ranije.

Španjolsko je gospodarstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poraslo 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je zabilježilo istu stopu rasta, pokazuje izvješće statističkog ureda INE. Na godišnjoj je razini BDP poskočio 3,5 posto, nakon 3,4-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 3,2 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su prognozirali u vladi.

Španjolska je izašla iz recesije sredinom 2013. zahvaljujući oporavku osobne potrošnje i danas spada među zemlje eurozone s najvišim stopama gospodarskog rasta, napominje Reuters. Niska inflacija zakočena niskim cijenama nafte trenutno jača kupovnu moć kućanstava a prema odvojenom izvješću INE-a u siječnju je ponovo kliznula u negativan teritorij, uz pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini za 0,3 posto, ponajviše pod utjecajem nižih cijena električne struje. Iskazano harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji olakšava usporedbe među članicama eurozone, cijene su u siječnju kliznule 0,4 posto.

You may also like