Španjolska priznala da će prekoračiti zacrtanu razinu deficita u 2017.

Španjolska je priznala da će iduće godine prekoračiti zacrtanu razinu proračunskog deficita, navodeći kao razlog političku nestabilnost. Ministarstvo financija izvijestilo je Europsku komisiju da bi prema njihovim provizornim procjenama proračunski manjak iduće godine trebao iznositi 3,6 a ne 3,1 posto kao što su bili zacrtali, navodi se u priopćenju od nedjelje.

Ukazuju pritom na političku nestabilnost u zemlji s obzirom da ni ponovljeni parlamentarni izbori u roku od godinu dana nisu iznjedrili vladu, i to u kontekstu sada već osmogodišnjih nastojanja da se gospodarstvo osovi na noge nakon ekonomske krize iz 2008. godine.

Prije dva mjeseca Madrid je za dlaku izbjegao novčanu kaznu Europske unije zbog opetovanog kršenja proračunskih propisa.

Bruxelles je tada poštedio kazne Španjolsku i Portugal uz obrazloženje da pokušavaju uvesti reda u javne financije i približiti se službenom plafonu kada je u pitanju proračunski manjak od tri posto BDP-a.

Upozorili su ih ipak da ustraju u “fiskalnoj konsolidaciji” jer je to po njima jedino rješenje koje vodi u trajni rast.

Iz Bruxellesa nisu odmah reagirali na najnovije priopćenje Madrida da neće ostvariti zacrtanu razinu manjka u 2017.

Španjolska je inače prošle godine nakon šestogodišnje recesije zabilježila proračunski manjak od 5,1 posto BDP-a, znatno prekoračivši 4,2 posto koliko im je zacrtala Komisija.

Ove godine Madrid bi trebao spustiti manjak na 4,6 posto te na 3,1 posto u 2017., odnosno na 2,2 posto u 2018. (Agencije)

You may also like

0 comments